Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Întreba consilierul judeţean Ioan Crina, în recenta şedinţă ordinară a forului. Răspuns: 1 milion în plus cheltuieli de personal, 3,5 milioane de euro studii de fezabilitate, restul pentru proiectele judeţului!

Nu e de glumit când vorbim de un buget propriu al Consiliului Judeţean, de 263 de milioane de lei, dintre care 41,13 milioane din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, iar 136,22 milioane din sume defalcate din TVA. Crina a apreciat că acesta este un program de guvernare al preşedintelui, care vrea să dezvolte judeţul: „Am spus şi anul trecut că nu e mare diferenţă faţă de bugetele trecute. Nu s-au făcut reduceri la personal, poveşti pe care le spuneaţi în campanie că reduceţi cu nu ştiu cât personalul şi câştigăm nu ştiu câte milioane de euro. Anul ăsta, în schimb, are o particularitate, bugetul e mai mare cu aproximativ 40 de milioane de lei, adică 8 milioane de euro. Ce-aţi făcut cu 8 milioane de euro?”.

Din cele spuse de vicepreşedintele CJ, Ovidiu Rădoi, au crescut cheltuielile salariale cu echivalentul a 1 milion de euro, iar peste 3 milioane de euro se dau pe studii de fezabilitate. „Avem 8 milioane de euro în plus şi stăm mai rău ca anul trecut! Nu pot vota un buget din ăsta în bătaie de joc, când împărţim două milioane de euro la drumuri şi cheltuim 3,5 milioane pe studii de fezabilitate. Mărim cheltuielile la personal cu 1 milion de euro? Acum un an nu ne lăudam că reducem? Chiar suntem necăjiţi rău ca judeţ!”, concluziona Crina, care cerea explicaţii şi pentru cheltuirea restului de aproximativ 3 milioane de euro.

„Banii sunt pe hârtie, nu i-am primit încă. Urmează să-i primim şi să-i cheltuim pe proiecte, să ne susţinem proiectele pe care le-am aprobat aici, de comun acord: Spitalul Judeţean, cel cu pistele de cicloturism, modularul – 12,5 milioane de lei avem la modular. Demolarea este bugetată de anul trecut, iar cei 13 milioane sunt cheltuieli neeligibile care sunt alocaţi din bugetul crescut pe care-l avem.”, a răspuns preşedintele CJ, Romeo Dunca. Spitalul va costa 9 milioane de euro, dintre care 6 vor fi suportate de CJ: „Acest spital este la cheie, noi avem finanţarea pentru construcţia acestuia”, a adăugat Dunca.

Crina s-a arătat nedumerit că un spital modular costă atât de mult pentru 60 de locuri: „Deci 6 milioane n-am avut pentru 3 spitale, dar avem acum pentru acest spital. Noi pentru Spitalul modular primim 3 milioane şi cheltuim şase“. Dunca a explicat că nu era firesc altfel, pentru că cele „6 milioane trebuiau cheltuite deja, celelalte urmează să fie cheltuite. Aceste 6 milioane la trei staţionare reprezentau doar cheltuieli în completare la lucrările de construcţii ce urmau să fie făcute şi nu erau eligibile. Pe când aici, 6 milioane merg inclusiv pe aparatură și dotări. E spital la cheie!“

Cum stăm cu salariile la CJ?
Despre cheltuielile cu salariile, Dunca a precizat că e vorba despre voucherele de vacanţă majorate potrivit legislaţiei. „Reducerea de personal a fost făcută. Am redus, o să vă dau o informare exactă şi vă anunţ că datorită acestei reduceri anul trecut am reuşit să plătim tot ce am avut de cheltuit. Bineînţeles că au fost economii substanțiale. Aproape 800.000 de lei la aparatul propriu şi 1.760.000 de lei la Direcţia de Drumuri Judeţene cu toate că restructurarea a intrat în vigoare la DDJ în octombrie. Anul trecut, fondul de salarii a fost de 70% din bugetul judeţean şi investiţiile 30%. Anul acesta avem 60% salarii şi 40% investiții. Cu tot cu milionul bugetat suplimentar ce va intra în conturile personalului, conform noilor reglementări legale. În adresa primită de la departamentul economic totul este detaliat foarte clar“, a încheiat şeful judeţului. Cu toate obiecţiile, proiectul a primit girul majorităţii consilierilor judeţeni.

JCS-A.M.