Caraş-Severin, Romania

MUNTELE MIC – Nouă oameni își pierdeau viața în 29 mai 1966 pe Muntele Mic, după ce au fost surprinși de o furtună puternică, în timp ce participau la un concurs de orientare turistică.

Potrivit istoricului Mircea Rusnac, deși în dimineața de 29 mai 1966 vremea era acceptabilă pentru desfășurarea concursului, câteva zeci de minute mai târziu a pornit un vânt de 90 km/h, s-a lăsat o ceaţă groasă, iar ploaia s-a transformat repede în zăpadă. Mulți dintre concurenți au intrat în panică, iar nouă dintre aceștia, din Timișoara, Oțelu Roșu, Reșița sau Borlova și-au pierdut viața, fiind găsiți după câteva zile de echipele de căutăre sosite din Timișoara, Brașov și Pitești.

A fost una din cele mai mari tragedii montane înregistrate vreodată în România, trecută însă sub tăcere de autoritățile de la acea vreme. Nu au fost însă singurele vieți luate de munte. În anii ’90 un tânăr venit să petreacă sărbătorile de iarnă pe Muntele Mic a murit înghețat, iar în decembrie 2009 doi meteorologi au fost surprinși de viscol și s-au rătăcit în Munții Țarcu, fiind găsiți morți șase luni mai târziu.

Muntele Mic 1966, o tragedie ce nu ar trebui uitata