Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ambulanţa pentru Monumente Banat a intervenit de curând în comuna Grădinari pentru salvarea unui simbol al Banatului Montan: Turnul de pe Deal!

În jurnalul de şantier al proiectului de punere în siguranţă a Turnului de pe Deal din comuna Grădinari a mai fost adăugată o filă. O filă scrisă prin efortul celor de la Ambulanţa pentru Monumente Banat. Pentru desfăşurarea lucrărilor, voluntarii acestui ONG au avut sprijinul a două primării, Oraviţa şi Grădinari.

Din culisele „operaţiei pacientului“, cei de la „Ambulanţă“ au avut nevoie de 21 de module de schelă, cu scări incluse. Oravița a pus la dispoziție schelele lor, dar cele pe care le-au avut nu au fost de ajuns să fie montate perimetral zidurilor, aşa că orice ajutor a fost binevenit. De asemenea, a fost nevoie de doi scripeţi şi 400 de cărămizi de format 30x15x7 , deşi au fost refolosite şi cărămizile existente, care au fost în stare mai bună. Prelate şi folii de protecţie, corturi sub care lucrătorii s-au putut feri de căldură ori intemperii, ca să nu mai punem la socoteală ciment, nisip şi multe altele.

S-a lucrat la înălţime, indiferent dacă soarele a fost arzător sau nu. Legaţi cu sisteme de protecţie, la fel ca alpiniştii, voluntarii au luat la mână cărămidă cu cărămidă, ce a fost bun s-a păstrat, ce nu, a fost înlocuit. Vedeta, spun voluntarii, este șarpanta care va proteja turnul. Finalizarea proiectului va fi marcată de un eveniment cultural şi o seară de muzică, mai adaugă cei de la Ambulanţa pentru Monumente Banat.

JCS-Nicoleta Moraru