Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Trei miliarde de euro alocate căii ferate Craiova-Caransebeș și drumului Turnu Severin-Lugoj!

Este vorba despre Programul Transport 2021-2027, aprobat recent de Comisia Europeană. Conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), valoarea totală a proiectului este de 9,6 miliarde euro, țintele fiind construcția sau reabilitarea de căi ferate, drumuri și linii de metrou.

Printre proiectele noi de investiții cuprinse în program, figurează finalizarea căii ferate Craiova-Caransebeș în valoare de 2,110 miliarde euro și faza I a legăturii rutiere rapidă Turnu Severin – Caransebeș – Lugoj, în valoare de 800 de milioane euro. Vorbim deci despre sume alocate pentru lungimea totală a tronsoanelor amintite, însă „felia” județului înseamnă în jur de 80 km de cale ferată și 100 km de drum pentru care Europa dă bani frumoși. Desigur că mai e mult până când acestea vor deveni realitate însă nu e puțin lucru ca asemenea sume să fie disponibile.

„Principalul obiectiv adus de Programul Transport este recuperarea decalajului de dezvoltare a infrastructurii de transport a României, asigurând, în același timp, atingerea obiectivelor europene de reducere a emisiilor de carbon și transferul spre o mobilitate durabilă și sigură”, se arată în comunicatul primit din partea MIPE.

JCS-Ionel Ivașcu