Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Tarifele noi ale Piețe Reșița au fost actualizate în cadrul ultimei ședinței ordinare a Consiliului Local!

Numărul HCL sub care poate fi găsită, în Portalul de Servicii Electronice al Primăriei Reșița, Anexa cuprinzând toate tarifele aflate în vigoare, este 116 din 26 martie 2024. Hotărârea, care revocă două HCL anterioare, pe același subiect: 77/2022 și 173/2021, a fost adoptată cu un singur vot împotrivă, cel al consilierului Gabriel Dinu (PSD). Motivul posibil al votului contra trebuie să-l fi reprezentat presupus impopulara actualizare a unei taxe, rămasă la același nivel de cel puțin 10 ani, și anume cea de intrare la Piața Volantă și Piața Auto de pe Aleea Gugu (Ocico sau, după cum e mai nou cunoscută această întreprindere, „Piața vintage“).

„Nu creșterea tarifului de la 1 leu la 2 lei face din Piețe Reșița o entitate economică de succes!“, i-a transmis el directorului societății, Dorin Bistrian, care i-a replicat: „La o proiecție pe un an, chiar veți vedea că face diferența. Și nu e diferența doar acolo, ci și de a ajusta alte tarife pe care le practică societatea.“

Dacă dialogul Dinu-Bistrian a avut loc în 26 martie, în 27, comisarii de la Protecția Consumatorilor au desfășurat o acțiune de control la Piața Agroalimentară Reșița Nord (punct de lucru al Piețe Reșița SRL). Au făcut diferența între ce trebuia să fie și ce au găsit, au aplicat o amendă contravențională de 5.000 de lei, dispunând totodată oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor. Pe lângă „condițiile igienico-sanitare necorespunzătoare activității de închiriere vitrine frig“, a fost descoperit un tavan cu infiltrații la WC-ul bărbaților și un capac lipsă la cel al femeilor. Lucru cu atât mai inacceptabil cu cât, deși nu s-a spus în ședință, abonamentul pentru o lună a crescut și el, de la 10 la 15 lei! Pentru utilizatorii ocazionali, taxa a rămas neschimbată, atât la Piața Nord, cât și la Piața Sud: 1,50 lei. Întrucât deficiențele de la Piață nu au fost unele majore, ele au putut fi remediate operativ, astfel încât incinta închisă a fost redeschisă deja vineri după-amiază.

Revenind însă la noile tarife, trebuie precizat că multe dintre ele au rămas fie neschimbate, fie creșterile au fost unele modice. Ceea ce se poate spune și despre taxa de intrare la Ocico, chiar dacă e vorba despre o creștere procentuală de 100%. Am descoperit și o scădere, de 75%, de la 20 la 5 lei, cât va fi de acum taxa de parcare în Stațiunea Secu, în weekend. Dacă tariful de intrare a rămas neschimbat, de 10 lei/persoană/zi, a fost introdus în schimb un abonament pe o săptămână, la 40 de lei și unul pe o lună, la 100 de lei.

JCS-Walter Fleck