CARAŞ-SEVERIN – În judeţul nostru se găsește cel mai lung traseu VT din toate cele 10 județe pe care le traversează. „Anul acesta, Via Transilvanica va traversa zone de poveste, ținutul Terra Daco-Romana, încărcat cu istorie și mitologie, pe munți și dealuri păzite de Zamolxe sau Hercule, locuri magice ce foloseau dacilor și romanilor ca zone strategice – și, credem noi, nu degeaba“, spun iniţiatorii proiectului!
Cei de la Via Transilvanica au dat drumul ultimelor vești îmbucurătoare și anume că au început să lucreze în județul Caraș-Severin: „Avem sprijinul autorităților locale, avem sprijinul unor antreprenori locali, organizații, oameni cu drag de biciclit sau drumeție, oameni cu drag de Via Transilvanica și drumul care unește. Toți aceștia s-au unit, ne-am cunoscut și am început planurile pentru acest an. Am desenat, în mare, traseul, l-am trecut și pe ici și pe colo, tocmai datorită faptului că fiecare județ este special, fiecare zonă scoate ceva nou și interesant din desaga cu frumuseți. Astfel, traseul a devenit de 280 kilometri de lung, lucru ce brusc ne-a tăiat răsuflarea. Acesta duce și pe fosta cale ferată, apoi pe munți și dealuri coborând în văi, prin Banatul montan cu satele-i demult uitate și pe la cascade minunate și admirate de întreaga lume. Una dintre motivațiile care să ne facă să ne apucăm de treabă a fost contribuția de 100 kilometri de la e.on, partenerii pentru sustenabilitate ai proiectului, iar celălalt motiv de a continua a fost Decathlon Romania, care a contribuit cu alți 50 kilometri. Astfel, invităm pe oricine care dorește să contribuie cu kilometri în județul Caraș-Severin, pentru că aici se găsește cel mai lung traseu VT din toate cele 10 județe pe care le traversează“.
Acest județ, această călătorie și acest drum, „zică lumea orișice”, este unul fermecat, mai spun iniţiatorii proiectului. „Avem o țară fabuloasă și una din cele mai mari bucurii pe care ne-o putem oferi nouă înșine este să o descoperim la pas, în pace și cu veselie, cu sufletul deschis pentru oameni și peisaje fermecate, pentru oameni simpli ce n-au văzut demult civilizație, pentru locuri încărcate cultural sau energetic sau pentru posibile stări de catharsis. Dragilor, să înceapă călătoria (treaba) în județul Caraș-Severin, cu sufletul, inima și mintea deschise, primind cu bucurie tot ce acest ținut minunat ne va oferi“!
JCS- L.A.