Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Potrivit senatorului cărășean, PNL dorește să creeze un instrument prin care acești tineri ar fi stimulați să se întoarcă în România și să-și aplice cunoștințele dobândite la universitățile din străinătate!

„Inițiativa legislativă răspunde unei realități din România: tot mai mulți tineri decid să urmeze studii universitare în afara țării, iar după absolvire o bună parte nu mai revin acasă.“, a precizat senatorul Marcel Vela.

Oficialul a explicat că nu studiile tinerilor sunt finanțate, ci întoarcerea lor acasă, lucru pentru care sunt propuse trei măsuri de stimulare sau, mai exact, trei subprograme ale Programului de finanțare „Investim în studenții români din Diaspora – STUD-IN-VEST“.

Prin primul subprogram, STUD-VEST, se acordă anual 2.024 de granturi, în valoare de 500.000 de lei fiecare, pentru înființarea de noi afaceri în domeniul în care beneficiarii au absolvit studiile universitare. Cel de-al doilea, STUD-ACOMOD, cuprinde câte 2.024 de ajutoare de acomodare, cu o valoare de 10.000 de lei lunar, pentru înființarea unei afaceri noi, în scopul acomodării și integrării în oricare dintre parcurile de afaceri, industriale, inovative și tehnologice, inclusiv incubatoare de afaceri. Al treilea, STUD-ERA, va acorda 2.024 de burse de repatriere cu o valoare de 15.000 de lei lunar, pentru o perioadă de 5 ani, pentru încadrarea tinerilor absolvenți din străinătate în unitățile de învățământ de stat gimnaziale, liceale și universitare, unități cu cele mai bune rezultate în ultimii 3 ani, din România.

„Bugetul programului va fi de peste 1,6 miliarde de lei anual, iar de el vor beneficia tinerii din România care au absolvit o formă de învățământ superioară (licență, masterat, doctorat) din străinătate. PNL își propune să repatrieze anual peste 6.000 de tineri performanți, pregătiți în universități de prestigiu. Pe lângă impactul economic pozitiv, această măsură va duce în timp la crearea unei elite de business care va crește competitivitatea României.“, a încheiat senatorul liberal.

Precizăm că, în contextul proiectului, tinerii trebuie să aibă până în 35 de ani și să se întoarcă în țară.

JCS-T.K.

1 Comentariu

  1. Povești de campanie electorală.
    Asta cu elevii care pleacă în străinătate la studii e poveste veche.
    Acum, înainte de alegeri a început guvernanților să “le pese” de ei.

Adaugă comentariu