Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Persoanele fără un loc de muncă şi şomerii pot urma un curs de salvamar sau scafandru pe litoralul românesc, cu o durată de două-trei luni, pentru care sunt plătiţi lunar cu câte 900 de lei, beneficiind totodată de cazare, masă şi transport. Totul gratuit. Dar acestea nu sunt singurele cursuri de acest gen pe care le pot face şomerii.

Chiar dacă ar părea puţin credibil, şomerii cărăşeni au la dispoziţie o serie de cursuri de calificare organizate cu scopul de a-i angaja sau, măcar, de a le creşte şansele găsirii unui loc de muncă. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin, instituţia organizează, fie direct, prin Centrul de Formare Profesională care-i aparţine, fie indirect, prin furnizori autorizaţi, o serie de cursuri de calificare din fonduri europene, la care şomerii participanţi pot beneficia de burse lunare. Este vorba despre următoarele meserii: lucrător în comerţ, bucătar, cofetar-patiser, instalator, electrician, lucrător-finisor în construcţii, sudor, scafandru autonom şi salvamar. Chiar dacă Reşiţa este unul dintre oraşele româneşti situate cel mai departe de Marea Neagră, şomerii de aici, dar şi cei din judeţ, se pot înscrie şi pentru aceste meseriile specifice litoralului.

Potrivit consilierului superior Carla Goagă, purtător de cuvânt al AJOFM Caraş-Severin, cursurile de salvamar şi de scafandru autonom nu sunt organizate de Agenţia reşiţeană, deşi sunt cuprinse în oferta acesteia. Mai exact, este vorba despre un parteneriat în cadrul unei iniţiative aparţinând Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi a Salvamarilor din România, care are în structură mai multe centre de consiliere în ţară, şomerii reşiţeni putând apela la cel din Timişoara.

Pe scurt, ANSPSR organizează cursuri gratuite de formare profesională pentru meseriile de salvamar şi scafandru. Cursurile se adresează persoanelor fără un loc de muncă şi şomerilor şi au o durată de câte două luni, în cazul celor de salvamar, respectiv de trei luni, în cazul celor de scafandru. Stagiile se organizează la Constanţa, iar pe toată perioada menţionată se asigură cazare, masă, transport şi o indemnizaţie de 900 de lei brut lunar. Potrivit celor de la AJOFM, cei care se înscriu nu trebuie neapărat să ştie să înoate.

Persoanele interesate pot lua legătura cu AJOFM Caraş-Severin, la tel: 0255/212380, cu CFP al Agenţiei, la tel 0255/221015, pentru a fi îndrumaţi spre organizatori, sau direct la centrul de consiliere din Timişoara, aparţinând ANSPSR, la tel 0256/208004 (între orele 9.00 şi 17.00).

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu