Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta în pofida avertizărilor medicilor care, încă de la începutul sezonului, au informat populaţia cum să se protejeze. Au fost cazuri multe chiar din momentul în care căldura excesivă din primăvară i-a scos pe oameni la iarbă verde, însă din iunie până în acest moment numărul celor care au luat cu asalt Serviciul Urgenţe al Spitalului Judeţean a crescut considerabil.

Nu mai puţin de 174 de persoane au solicitat ajutor de specialitate pentru îndepărtarea căpuşelor, în condiţiile în care se vorbeşte tot mai des de pericolul bolii Lyme sau al meningoencefalitei (un tip particular). Muşcăturile acestor paraziţi hematofagi, care se hrănesc cu sângele gazdei, sunt indolore, adică nu provoacă durere, de aceea nu este simţită prezenţa lor de către gazdă. Unele căpuşe nu transmit boli, este adevărat, nici nu determină probleme grave de sănătate. În cazul în care apar, însă, semne şi simptome de genul rashului cutanat, febrei, mialgiilor, fenomenelor inflamatorii, măririi în volum a ganglionilor locoregionali sau acuze asemănătoare gripei, oamenii sunt sfătuiţi să meargă la Urgenţe, mai ales dacă au tulburări de respiraţie, semne de paralizie, palpitaţii şi dureri retrosternale. Cu cât căpuşa este înlăturată mai repede, cu atât riscul de transmitere a unor boli scade, iar asta nu o pot face, aşa cum ne-a informat medicul Emil Bunda, decât cadrele medicale specializate.

Cât priveşte problemele cauzate de celelalte insecte, purtătorul de cuvânt al SJU Reşiţa, Adina Miloş, a spus că pentru aceeaşi perioadă au fost înregistrate la UPU 148 de cazuri. Este vorba despre înţepături de ţânţari, albine, viespi, păianjeni ş.a., pacienţii prezentându-se cu inflamaţii serioase. Ploile abundente din această vară au sporit agresivitatea insectelor, de aceea medicii insistă pe protecţie prin toate mijloacele posibile, de la dezinsecţii repetate, până la folosirea produselor care, aplicate direct pe piele, ţin la distanţă insectele.

De asemenea, deşi anul acesta se pare că şerpii s-au înmulţit peste măsură, chiar pe stradă, în apropierea cinematografului Dacia fiind semnalat un şarpe comun, s-au înregistrat doar două cazuri de muşcătură de şarpe, dar a fost vorba de şerpi neveninoşi. Nici la capitolul insolaţii sau leşinuri pe stradă din cauza căldurii nu stăm rău, Serviciul UPU Reşiţa nefiind solicitat decât în două cazuri de insolaţie. Se anunţă, totuşi, caniculă în perioada următoare, de aceea oamenii, în special vârstnicii, sunt sfătuiţi să evite deplasarea, mai ales în orele amiezii.