Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cu toate promisiunile că iarna aceasta vom avea un nou sistem de termie, lucrările nu sunt încă finalizate.De câţiva ani, au existat anumite voci în rândul aleşilor care au avertizat de multe ori că termia reşiţeană este în pericol. Mai mult chiar, s-au făcut demersuri pentru achiziţionarea de centrale proprii pentru şcolile rămase branşate la vechiul sistem. În vară a fost chiar sistată furnizarea apei calde în vederea implementării unui noului sistem, deşi contractul vizând „transformarea a opt puncte termice urbane în centrale termice de zonă“ a fost încheiat de municipalitate cu Baltur Sib, din Sibiu, abia în 20 octombrie 2011.

Cam care este situaţia lucrărilor în momentul de faţă? Baltur Sib a subcontractat anumite lucrări către anumite societăţi reşiţene: CET 2010 (un contract în valoare de 1.043.176,46 lei plus TVA), Calor Group (731.480,14 lei), Abraxas (289.000 lei), Cosmin Construct (171.780,70 lei) şi Domino Construct (58.521,09 lei), acesta din urmă fiind reziliat la solicitarea primarului Mihai Stepanescu, fiind atribuit firmei Novo Quatro Construct.

Cei de la CET, care au avut de executat cea mai mare parte a lucrărilor, spun că societatea sibiană nu le-a dat banii pe ceea ce au executat până acum, dar nici pe materiale, care i-au costat cel mai mult. Potrivit acestora, lucrările sunt în mare parte finalizate. Deocamdată, execuţia la CT 52 din zona ITA, de pe Calea Timişoarei, şi CT 50, de pe Aleea Romanilor a fost încheiată.

La CT 46, de pe str. Fântânilor, instalaţiile termice sunt gata, mai puţin branşamentul, iar gazul metan nu a fost tras încă. În Lunca Pomostului, la CT 12A, din zona străzilor Zadei şi Pinilor, cei de la CET spun că şi-au terminat partea de lucrări, rămânând de realizat câteva instalaţii. La CT 29, de pe str. Şurianu, reţelele exterioare sunt gata, întârziindu-se la partea de construcţii, fapt ce a amânat puţin lucrările la instalaţiile interioare, potrivit celor de la CET. La CT 13, din zona aleilor Crizantemei şi Narcisei, reţelele exterioare sunt gata, în schimb cele interioare nu au început pentru că nu este gata fundaţia clădirii, pierzându-se timp la execuţia construcţiilor, după cum spunea inginerul şef al CET 2010, Vasile Umbreş. Potrivit acestuia, şi partea de lucrări care-i revenea CET 2010 la CT 23, de pe Aleea Mărghitaş, şi la CT 33, de pe Aleea Constructorilor, a fost finalizată.

Se consideră că lucrările sunt aproape încheiate, însă mai sunt necesare demersurile pentru obţinerea avizelor ISCIR, dar şi pentru încredinţarea acestora unui operator.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu