Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După pastila amară a noii legi a sistemului sanitar, bugetul alocat în avans acoperă necesităţile.Activitatea furnizorilor de servicii medicale în luna ianuarie a acestui an se va desfăşura în baza actelor adiţionale pe care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin le încheie cu furnizorii. Valabilitatea acestor contracte este până la data de 31 ianuarie.

Tot în luna curentă CJAS Caraş-Severin va demara procesul de contractare a serviciilor medicale pentru anul 2012, având în vedere faptul că au apărut deja normele de aplicare a contractului cadru pe acest an.

„Nu-mi aduc aminte în ultimii 12 ani ca înainte de finele anului să primim şi buget pentru anul următor. Anul trecut aşa s-a întâmplat, în luna decembrie 2011, am primit deja bugetul pentru anul 2012, în afară de programele naţionale de sănătate (unde nu sunt finalizate legile secundare) şi serviciile prespitaliceşti, respectiv Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi serviciul de ambulanţă privată. Pentru aceste două domenii, bugetul este definit doar pentru luna ianuarie, la o medie a anului precedent. În rest, pe toate celelalte domenii, bugetul este stabilit pe anul 2012. Ca şi valoare, este puţin mai mic decât cel pentru anul precedent, dar, aşa cum ne-am obişnuit, întotdeauna prima filă de buget este mai mică decât finalul de an precedent, urmând a fi făcute rectificări. Există fonduri pentru medicamente, există fonduri pentru spitale, la fel şi pentru programele naţionale, e adevărat, pentru luna ianuarie, dar cu siguranţă vor fi acoperite şi restul lunilor. Medicina de familie, investigaţiile paraclinice şi absolut toate domeniile sunt acoperite de buget“, a precizat Mirela Zeman, preşedintele director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin. Prin urmare, măcar anul acesta, mai putem fi bolnavi şi să ne tratăm cu ajutorul asigurărilor.

Asta, bineînţeles, dacă ne permitem coplata introdusă din acest an. Pentru că sănătatea costă, şi din acest motiv, anul viitor, va fi introdusă în sistem privat. Ca să fim siguri de-o treabă.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu