Un suflet dincolo de rime - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Volumul de versuri a poetei Liubiţei Raichici a fost reeditat şi prezentat ieri publicului.La galeria Direcţiei Judeţene pentru Cultură a avut loc luni lansarea celei de-a doua ediţii a volumului de versuri „Sârbeşte într-o limbă necunoscută“, ce poartă semnătura poetei Liubiţa Raichici.

Aşa cum remarca criticul literar Gheorghe Jurma, elementul esenţial al acestei cărţi este feminitatea. „A discuta despre feminitatea acestei cărţi, a acestei autoare, înseamnă nu neapărat de a aborda ideea feminină pe care o ştim cu toţii din istoria literaturii. Este o poezie feminină nu neapărat pentru că este o persoană feminină, ci pentru că îşi asumă nişte elemente de feminitate foarte subtile. În acest caz, este vorba de familie, de ţinutul natal, de grădină, de tradiţie, de religie, de credinţă. Toate aceste elemente care pot să fie feminine sunt retrăite de o persoană, e adevărat, feminină, şi repusă în circulaţie prin această sensibilitate pe care Liubiţa o are“, declara Gheorghe Jurma.

Poetul Octavian Doclin a fost însă de altă părere, subliniind că poezia Liubiţei nu este feminină, ci mai degrabă una dură. În replică, poetul Nicolae Sârbu declara că „Gheorghe Jurma s-a referit la un alt tip de femininate, cum ar fi destinul Serbiei. Liubiţa are un tragism bine dotat, uneori mai dur, altul mai voalat. Şi când scrie despre maternitate, moralitate sau ţară, Liubiţa Raichici este un exemplu că scrie foarte personal şi foarte puternic“.

Printre cei prezenţi la eveniment s-a aflat şi buna prietenă a Liubiţei Raichici, Nadia Potoceanu, prodecanul Facultăţii de Inginerie din cadrul universităţii reşiţene, care a povestit despre dăruirea pentru scris a poetei: „După familie, cred că eu o cunosc cel mai bine pe Liubiţa şi vă mărturisesc că am întâlnit-o în momentele în care se ascundea în baie pentru a scrie, dar am găsit-o şi plângând pentru că îşi pierduse bileţelul pe care îşi scrisese versurile“.

Prima ediţie a volumului „Sârbeşte într-o limbă străină“ a apărut în anul 2000 şi a obţinut premiul Uniunii Scriitorilor Români – Filiala Timişoara.

Roxana Bălan Nafiru