Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta îşi doreşte Valeriu Nicolae să devină de fiecare dată când viaţa îl face praf şi trebuie să se ridice. Jurnalist, scriitor şi activist pentru drepturile omului, nu se sfieşte deloc să spună despre el însuşi că e ţigan. Ba chiar se consideră răsfăţat şi nu se simte minoritar. Cartea sa, apărută de puţin timp şi lansată recent în Caransebeşul natal şi la Reşiţa, se intitulează pe cât de simplu, pe atât de sugestiv „Ţigan ţăndări”!

Autorul vrea 20.000 de exemplare vândute pentru a pune pe roţi o grădiniţă bună pentru copiii din ghetouri. Este dorinţa care a stat la baza scrierii cărţii pe care autorul a conceput-o ca un caleidoscop ce cuprinde o poveste într-o poveste. Pe când scria pentru ziarul din Bruxelles al „The Economist”, a fost invitat la festivalul literar de la Conversano, Italia. Nu ştia exact la ce era invitat însă era exotic ca ţigan român la Bruxelles şi lumea îl băga în seamă, deşi lui nu i se părea că scria cine ştie ce. Se trezi alături de unul dintre oamenii cei mai importanţi de la The Economist şi de Mircea Vasilescu de la „Dilema veche”.

„Vorbeau despre mine că cică eram super-tare. Apoi am mers cu Mircea la restaurant, am povestit multe şi mi-a sugerat să scriu o carte. Mi-a propus să scriu la «Dilema veche» şi să scot cartea atunci când voi simţi că pot. Aşa au trecut cinci ani până m-am apucat s-o scriu”, dezvăluie autorul despre cartea vândută până acum în peste 10.000 de exemplare.

În 2007, a cumpărat o casă unde a pus bazele Asociaţiei „Casa bună”. Aceasta se implică  în situaţia copiilor din zone de ghetou, foarte dificili pentru că au mare deficit de atenţie şi nivel ridicat de agresivitate. Timp de zece ani, cei care vroiau să facă donaţii, erau invitaţi să vadă ce se întâmpla în casa bună şi, dacă le placea, erau susţinuţi să facă, pe banii lor, ce credeau ei că era bine. Aşa a reuşit să atragă un grup de oameni foarte buni, care-l determină să devină el însuşi un om mai bun şi alături de care face multe lucruri dintre care doar o parte sunt scrise în carte.

„De patru ani, am început să facem un curs de grădiniţă de sâmbătă şi am constatat că acei copii care participă la programul nostru se descurcă mult mai bine la şcoală decât cei care nu participă. De aceea, ne dorim să facem grădiniţa şase zile pe săptămână. Mi-am zis să scriu cartea şi toate veniturile rezultate de pe urma ei să meargă spre grădiniţă. Aşa vor afla mulţi oameni despre demersul nostru şi vor simţi ca citesc o carte şi fac şi o faptă bună”, a mai spus autorul.

Cartea este una cinstită, care spune lucrurilor pe nume şi pe care cititorii au primit-o foarte bine. Fiecare exemplar vândut înseamnă încă o cărămidă la grădiniţa bună.

JCS-Ionel Ivaşcu