CARAŞ-SEVERIN – Asta a declarat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, într-o discuție aprinsă cu consilierul județean Ioan Crina!
În cadrul unei ședințe tensionate a Consiliului Județean Caraș-Severin, președintele Romeo Dunca a prezentat un proiect de hotărâre privind reorganizarea Direcției de Drumuri Județene Caraș-Severin și a Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo. Acest proiect prevede că anumite instituții publice pot funcționa doar cu un număr minim de 50 de posturi, conform legislației, ceea ce a stârnit numeroase dezbateri între consilierii prezenți.
Consilierul județean Ioan Crina și-a exprimat nemulțumirea față de claritatea proiectului, solicitând detalii suplimentare: „Domnule președinte, lămuriți-ne un pic, nu am prea înțeles eu. Am văzut că ați făcut un referat de aprobare. Ce facem? Deci să înțeleg că prefectul…?“
În replică, Romeo Dunca a fost scurt și direct: „Domnul Crina, facem exact ce scrie aici!“
Discuțiile au continuat, Crina cerând clarificări suplimentare: „Direcția asta se transformă în ce?“
Președintele Consiliului Județean a explicat că „va fi o altă direcție, practic, care va prelua toate prerogativele fostei direcții.“
Cu toate acestea, Ioan Crina a rămas confuz: „Păi ori se reorganizează, ori se desființează. Potrivit articolului 244, se înființează Direcția de Drumuri și Poduri Caraș-Severin, persoană juridică de drept public. Asta e persoană juridică, de interes județean, care se organizează și funcționează ca un serviciu public.“
În încercarea de a aduce mai multă claritate, reprezentantul Serviciului Juridic, Virgil Popa, a intervenit, explicând că „problema înainte era acea adresă a Instituției Prefectului, care ne-a solicitat să revocăm hotărârea anterioară de reorganizare“ din cauza nerespectării unor articole din lege. Popa a menționat că „articolul referitor la ocuparea minim a 50 de posturi, cel puțin 50 de posturi care să fie efectiv ocupate, era imposibil de respectat, în condițiile în care de 2 ani de zile nu se pot face angajări decât pe posturi unice.“
Ioan Crina a continuat să pună sub semnul întrebării legalitatea proiectului: „Deci, practic, și prin hotărârea asta, nu reușim să îndeplinim… Nu este conformă, da? Nu reușim, e nelegală, nu?“
Popa a răspuns: „Toate condițiile legale care pot fi atinse, da. Dar nu toate condițiile cum ne cere legea.“
Crina a mai subliniat că „dacă nu le îndeplinim pe toate, trebuie căutată altă soluție.“
Romeo Dunca a încercat să pună capăt discuțiilor și a propus votarea proiectului, concluzionând cu un ton ironic: „Ultima soluție, altă revoluție!“
În final, proiectul a fost supus votului, iar majoritatea consilierilor județeni nu a votat ca această hotărâre să treacă mai departe.
Totuși ca să ne facem o idee despre consecințele acestei decizii, am luat legătura cu consilierul județean Doru Coșei, care a fost și voluntar pentru salvamontiști. „Mai departe trebuie să primim concluzia de la prefect, iar apoi o să fie altă hotărâre de consiliu. Din punctul meu de vedere, subiectiv, este bine ca Salvamontul să rămână entitate separată, dar din punct de vedere financiar pentru județ, această unire cu Direcția de Drumuri ar fi un beneficiu.“ ne-a declarat Coșei.
JCS-Denis Dutca