Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Etatizarea societăţii reşiţene depinde de modificarea unui punct din Legea insolvenţei. Care încă nu a fost făcută.

Angajaţii societăţii reşiţene intrată în insolvenţă sunt dezamăgiţi de turnura pe care au luat-o lucrurile, legate de modificările Legii 85 din 2006 (Legea insolvenţei).

„Ne miră faptul că nu a fost operată cea mai importantă modificare – celebra literă k – cea care ar fi permis conversia datoriilor UCMR în acţiuni. Nu mai credem că e vorba de blocări din partea opoziţiei, devenite un sport naţional. Contează foarte mult ca factorul decizional politic să-şi facă treaba, şi nu şi-o face. UCMR-ul este obligat ca, în perioada următoare să se axeze pe a aduna contracte pentru a acoperi portofoliul de comenzi, La ora actuală se semnează contracte mai mici şi încercăm, uşor-uşor, să încropim o sumă care să acopere cât de cât necesităţile salariale”, a declarat Jivomir Tovladiaţ, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România Frăţia, filiala Caraş-Severin. Cea mai mare parte a angajaţilor UCM Reşiţa sunt în şomaj tehnic, fiind plătiţi cu 75% din salariu, iar o parte muncesc.

„Suntem siguri că până la urmă se va întâmpla conversia datoriilor în acţiuni pentru că statul are nevoie de UCMR. Şi-au dat seama şi ei că UCMR-ul trebuie să intre în sistemul de stat, cel puţin pentru o perioadă. Chestiunile juridice se mişcă în România foarte greu. În privinţa salariilor angajaţilor, nu am avut nicio negociere în ultimii doi-trei ani”, a mai adăugat Tovladiaţ.

Flavius Rotariu