Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În urma simplificării unor proceduri şi a reducerii birocraţiei, termenul a fost redus.În ceea ce priveşte activitatea economică din mediul urban cărăşean, pe primul loc în domeniile de activitate preferate de oamenii de afaceri se află comerţul şi service-urile auto. Potrivit datelor oficiale, în Reşiţa, numărul firmelor active din punct de vedere juridic este de 3.459, în Caransebeş – 1.471, în Oraviţa – 461, Anina – 162, Oţelu Roşu – 443, Bocşa – 514, Moldova Nouă – 419 şi Băile Herculane – 418 firme.

Începând de luni, cererile de înregistrare a documentului care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social şi de eliberare a certificatului pentru spaţiul cu destinaţie de sediu social vor fi preluate de oficiile registrului comerţului odată cu cererile de înregistrare având ca obiect înmatriculări/schimbări de sediu social şi vor fi transmise administraţiilor finanţelor publice, alături de actele doveditoare ale dreptului de folosinţă, astfel cum au fost depuse în susţinerea cererilor de înregistrare adresate oficiilor registrului comerţului.

„Consecinţa directă a acestor măsuri o reprezintă faptul că perioada aferentă tuturor formalităţilor necesare înfiinţării unei firme se comprimă integral în termenul de trei zile. În fapt, se elimină birocraţia şi se reduce numărul drumurilor pe care un agent economic le face pentru înfiinţarea unei firme“, a precizat Valentin Popa, directorul ORC de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. Prin urmare, începând cu data de 6 februarie 2012, solicitanţii nu se vor mai adresa administraţiilor finanţelor publice, pentru obţinerea certificatelor, acestea urmând să fie obţinute prin intermediul oficiilor registrului comerţului.