Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Codurile galbene şi portocalii instituite pentru perioada următoare de către meteorologi au impus o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, între administraţia centrală, sub conducerea ministrului Afacerilor Interne Marcel Vela, şi structurile judeţene, sub conducerea prefecţilor.

În mare, reprezentanţii judeţelor s-au declarat pregătiţi. Cristian Gâfu, prefectul judeţului Caraş-Severin, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, fiind asigurat de factorii responsabili că deocamdată nu există probleme şi că toate structurile sunt pregătite să intervină, inclusiv cei de la Drumuri, care au precizat: „Noi de la Drumurile Naţionale suntem pregătiţi, cu materiale. Doamne fereşte, la vântul ăsta puternic, de vreun pom căzut, de vreo creangă. Intervenim cât de repede putem, alte probleme nu avem“.

„Şi de această dată trebuie să fim pregătiţi să intervenim de urgenţă acolo unde se impune, în sprijinul populaţiei din zonele pentru care s-au emis avertizări de cod portocaliu şi galben de vânt şi ninsori viscolite – Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş şi întreg lanţul carpatic. De la nivel central am dispus mobilizarea a 13.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti cu peste 5.000 de mijloace tehnice, pentru a vă sprijini în toată activitatea de a ajuta comunităţile care ar putea fi afectate de vreme nefavorabilă“, a subliniat ministrul Marcel Vela, în faţa reprezentanţilor judeţelor.

„Instituţia Prefectului a transmis comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă să urmărească evoluţia fenomenelor hidrometeorologice şi să supravegheze locurile cunoscute în care se produc de regulă inundaţii. De asemenea, acestea vor monitoriza asigurarea continuităţii în furnizarea utilităţilor pentru populaţie, vor intensifica acţiunile de identificare în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoane fără adăpost pentru a le transporta în spaţiile special amenajate la nivelul localităţilor şi vor acorda o atenţie deosebită asigurării condiţiilor necesare desfăşurării corespunzătoare a activităţii în unităţile de asistenţă socială şi cele de învăţământ“, informează și Instituţia Prefectului.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, până în 11 februarie, la ora 20.00, la munte, sunt aşteptate intensificări ale vântului, cu viteze de 65-75 km/h, care în zona înaltă pot depăşi, la rafale, 90 km/h și va fi viscol. Cantitățile de precipitații vor depăși local 15 l/mp și izolat 20-25 l/mp, iar la altitudini de peste 1500 m se va depune strat consistent de zăpadă.

JCS-A.M.