Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este concluzia trasă de municipalitate la jumătate de an după încheierea parteneriatului cu asociaţia din Ţara Cantoanelor.

În privinţa patrupedelor reşiţene, încheierea parteneriatului dintre Primăria Reşiţa şi asociaţia elveţiană Wings of Care (WIOCA) a adus un suflu pozitiv. Închiderea padocului de la Minda şi mutarea câinilor la cel de pe Dealul Lupacului a îmbunătăţit cu mult situaţia patrupedelor adunate de pe străzile municipiului. Mai mult, reprezentanţii diferitelor servicii din cadrul primăriei, care au avut contact cu elveţienii, îi consideră drept cei mai serioşi parteneri pe care i-a avut municipalitatea până acum.

„Cu privire la padocul nostru, l-am mutat pe strada Lupacului, aminteşte primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu. Corespunde în general cerinţelor, s-au făcut acolo lucrări investiţionale serioase, avem acel parteneriat cu o asociaţie din Elveţia, WIOCA. Dânşii s-au declarat mulţumiţi, au fost şi câteva aspecte poate nu pe placul lor, dar au fost intervenţii potrivite şi de bun simţ ale dânşilor. Au văzut că există un reviriment, şi cred eu că printr-o colaborare serioasă cu dânşii putem să mergem înainte. Am avut colaborări şi cu două asociaţii de câini care mereu făceau sesizări şi nu prea veneau decât cu imagine. Nu prea veneau efectiv cu implicaţii, ţinând cont de medicamente, de asistenţă, de hrană şi aşa mai departe. Sau cu proiecte cu vreo susţinere guvernamentală sau europeană”.

Ce-i drept, însă, faptul că municipalitatea a rupt pe rând toate convenţiile cu ONG-urile locale spune ceva, dar nu în legătură cu eventuala neseriozitate a acestora, ci cu lipsa de finanţare. De fapt, vina ar putea fi chiar una generalizată, pentru că ONG-urile de pe meleagurile noastre abia reuşesc să adune ceva donaţii. Până la urmă, şi asociaţia elveţiană are nişte donatori în spate. La noi, poate, oamenii nu dau bani pentru astfel de scopuri, potrivit edilului: „Nu dau, pentru că oamenii în mare măsură sunt nevoiaşi. Ştiţi, odată cu criza asta, puterea de cumpărare a scăzut şi atunci nici nu poţi să le ceri oamenilor prea multe. Pentru că, uitaţi, anumite preţuri au crescut şi TVA-ul s-a mărit, şi veniturile tot au scăzut. Dar pe lângă aceste aspecte, devalorizarea este evident accentuată. Au crescut nişte preţuri la utilităţi, a crescut preţul gazului, apei şi aşa mai departe”.

Antoniu Mocanu