Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – O femeie de 44 de ani a murit, iar un bărbat de 69 de ani a ajuns în stare gravă la spital!

Un apel la 112 cerea, joi seară, în jurul orei 22.00, ajutorul pompierilor militari reșițeni la o locuință de pe strada Nera din municipiu, unde se simțea miros puternic de gaz metan.

„La fața locului s-au deplasat două echipaje de pompieri, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, două ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță, din care una cu medic, două echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean și un echipaj al distribuitorului de gaz metan. La sosirea echipajelor, o persoană de sex masculin, în vârstă de 69 de ani, a fost evacuată de către vecini. Aceasta era inconștientă, cu semne vitale, fiind preluată și transportată la spital de către ambulanța SMURD, însoțită de o asistentă din cadrul SAJ. În interiorul locuinței, a fost identificată o altă victimă, de sex feminin, în vârstă de 44 de ani, aflată în stop cardio-respirator. Pompierii au început de îndată manevrele de resuscitare, până la sosirea echipajului cu medic al SAJ, care, din nefericire, a declarat decesul, în urma intoxicării cu monoxid de carbon. Concomitent, s-a intervenit pentru întreruperea alimentării cu gaz și ventilarea locuinței, prin deschiderea ușilor și a ferestrelor.“, informează sg.maj. Iuliana Rusan, purtătorul de cuvânt al ISU „Semenic“.

Potrivit Poliției județului, femeia de 43 de ani era fiica bărbatului de 69 de ani, aceasta fiind găsită de un vecin în stare de inconștiență: „Cadavrul persoanei nu prezenta urme vizibile de violență, fiind transportat la Serviciul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzelor decesului. (…) De asemenea, s-a constatat că în locuință exista o sobă de teracotă racordată la gaz, care era folosită ca sursă de încălzire, la fața locului intervenind și un echipaj al companiei de furnizare a gazelor naturale. În acest caz polițiștii continuă cercetările în cadrul dosarului penal întocmit, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor cauzelor și împrejurărilor care au condus la decesul persoanei.“

Pentru prevenirea unor asemenea evenimente nefericite, salvatorii recomandă verificarea, curățarea, repararea coșurilor, burlanelor, țevilor de evacuare a fumului și gazelor arse de către o persoană specializată, aerisirea frecventă a încăperilor, supravegherea aparatelor care funcționează cu flacără deschisă – fiind interzisă folosirea lor ca surse de încălzire –, dar mai ales montarea a cel puțin unui detector de monoxid de carbon în locuință.

Tot joi, salvatorii au intervenit în 21 de misiuni, două dintre acestea fiind pentru stingerea de incendii de vegetație uscată la Caransebeș. Cauza probabilă de producere a acestora a fost utilizarea focului deschis în spații deschise. „Cetățenii sunt obligați să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.“, precizează sursa citată.

Tot ieri, s-au înregistrat 14 intervenții pentru acordarea primului ajutor calificat, precum și alte situații din categoria asistență persoane. De asemenea, pompierii militari au desfășurat patru misiuni de recunoaștere în teren și instruire.

JCS-A.M.