Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Comparativ, Centrul de Transfuzii Sanguine a înregistrat o scădere de 9% faţă de anul trecut.

Numai în primul semestru al acestui an au donat 3.021 de cărăşeni, dar această cifră reprezintă doar 9,58 la mia de locuitori, o pondere destul de mică pe acest segment. În cifre absolute, 122 dintre recoltările efectuate au fost la sediul centrului şi 12, în teren.

„Ca atare, au fost livrate către spitalele din județ 4.061 unităţi de produse de sânge labile, acoperind cererea acestora în proporţie de 85%, iar 217 unităţi au fost primite de la alte centre. Au fost livrate către spitale din alte judeţe 845 de unităţi în cazul unor stocuri excedentare la o numită grupă sanguină sau pentru pacienţi cărăşeni care necesitau intervenţii în clinici de specialitate“, a precizat dr. Rodica Neaga, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Caraş-Severin. Reprezentanţii centrului consideră că este necesară o mai bună colaborare cu spitalele cărăşene pentru promovarea donării de sânge în rândul aparţinătorilor – familiile pacienţilor care necesită transfuzii.

„Printre problemele cu care ne confruntăm în prezent se numără lipsa unui frigider tip bancă de sânge şi faptul că avem insuficiente congelatoare cu temperatura de -30 de grade Celsius pentru a securiza plasma congelată. Ne confruntăm şi cu un deficit de personal cu pregătire superioară – un post de medic de laborator pentru care nu s-a prezentat nimeni la concurs – şi un biolog. Pentru zilele în care echipa de colectă mobilă se deplasează în teren, avem contract de prestări servicii cu un medic de medicină generală ce efectuează consultaţiile“, a mai adăugat dr. Neaga.