Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Eleva Colegiului Naţional „Traian Lalescu“ Reşiţa a fost premiată de Ministerul Educaţiei pentru rezultatul obţinut la Olimpiada Internaţională de Lectură. Finalul de an este un moment bun de a celebra performanţa şcolară şi de a răsplăti rezultatele tinerilor ce ne poartă cu succes renumele peste hotare. Astfel, olimpicii români care s-au remarcat în anul 2017 la concursurile internaţionale pe discipline şcolare au fost premiaţi în aceste zile de către Ministerul Educaţiei Naţionale. De recunoaşterea întregii ţări s-au bucurat 168 de elevi câştigători a 228 de distincţii la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline. În acelaşi timp au fost premiate cadrele didactice care i-au pregătit, precum şi şcolile din care provin laureaţii.

Din Caraş-Severin s-a remarcat Teodora Potocean, ocupanta locului II la Olimpiada Internaţională de Lectură din anul şcolar 2016-2017. Tânăra, elevă a Colegiului Naţional „Traian Lalescu“ Reşiţa a fost coordonată de prof. dr. Adriana Dudaş-Vasile.

„Este a doua oară când judeţul nostru este premiat. Ultima dată a fost în 2002 când tot o elevă de-a mea, pe vremea aceea eram la Liceul Teoretic «Traian Vuia», a obţinut tot locul II. Este vorba despre Iasmina-Dana Epure, paricipantă la Olimpiada Internaţională de limbă, comunicare şi literatură română“, a declarat pentru Jurnal de Caraş-Severin, prof. Adriana Dudaş-Vasile.

Performanţa Teodorei, elevă în clasa a XI-a în acest an şcolar, o va ajuta la examenul de Bacalaureat, întrucât rezultatul acesteia se recunoaşte la proba scrisă la Limba şi literatura română. Astfel, tânăra are un 10 asigurat la acest examen. Cuantumurile premiilor pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaţionale sunt 12.545 lei – premiul I absolut (obţinut cu punctaj maxim), 9.720 lei – premiul I/medalie de aur, 8.330 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 lei – menţiune (sau diplome echivalente). Profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii primesc un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ.