Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Noile dotări ale Spitalului Judeţean, aparatura medicală de înaltă performanţă pentru Oncologie care urmează să intre anul viitor în unitate, au fost prezentate de conducerea unităţii.

Noua conducere a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa a ţinut o conferinţă de presă la ceas de bilanţ. Spunem noua conducere, pentru că managerul Cristina Bacer a semnat contractul managerial pentru spital pe o perioadă de trei ani, care a intrat în vigoare la 1 decembrie şi, deci, „spitalul are reprezentant legal până la sfârşitul lunii noiembrie 2020“.

Cum a fost cea de-a doua jumătate a acestui an, de când unitatea are altă conducere? „S-a achiziţionat hota bacteriologică cu flux laminar, pentru Oncologie, cu sprijinul integral al Consiliului Judeţean, s-a achiziţionat aparatul Roentgen mobil cu detector digital, cu finanţare 90% din partea Ministerului Sănătăţii şi 10% din partea Consiliului Judeţean, se achiziţionează patru aparate de anestezie pentru ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă – n.r.), la fel cu finanţare de 90% din partea ministerului, 10% din partea Consiliului Judeţean, ne spune managerul Cristina Bacer. S-a achiziţionat motorul chirurgical pentru Ortopedie, Traumatologie, cu sprijinul integral al CJ, cupola Straton pentru computerul tomograf tot cu sprijinul integral al CJ. În derulare este masa de operaţii radiotransparentă multifuncţională pentru Ortopedie, tot cu sprijinul integral al CJ. Tot cu sprijinul CJ s-au efectuat lucrările de canalizare pentru ape uzate în incinta rezervorului de la Staţionarului III, de tratare a apelor uzate şi racord la canalizare. Cu ajutorul Asociaţiei Bio Pajiştea s-a primit autoclavul pentru sterilizarea biberoanelor, în valoare de 3.822 de euro“.

Atât managerul, cât şi medicul şef Caius Diaconescu, au ţinut să mulţumească CJ Caraş-Severin şi Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, pentru sprijinul acordat, inclusiv în domeniul financiar. Cristina Bacer a prezentat şi ceea ce se va face anul viitor la capitolul proiecte de perspectivă: „În cadrul proiectului România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră, cu îmbunătăţirea diagnosticării şi tratamentului tumorilor maligne, s-a primit deja prefinanţarea de 350.000 de euro. Pentru anul 2018, este prevăzută suma cea mai mare din acest proiect – ţinând cont de tranşele care sunt prevăzute –, de 13 milioane de lei. Însă aceasta este asigurată de către Consiliul Judeţean, până când aceşti bani sunt rambursaţi de către UE. În cadrul acestui proiect este prevăzută achiziţionarea de aparatură medicală de înaltă performanţă şi eşalonat anual se vor cumpăra aparate“.

Of, datoriile…

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa a pus pe tapet şi felul în care unitatea încheie, din punct de vedere financiar, anul 2017. „Datoriile au fost acumulate de-a lungul anilor, în clipa de faţă spitalul are restanţe în sumă de 12.877.023 de lei, dintre care în termenul de scadenţă sunt 2.645.807 lei, iar peste termenul de scadenţă 10.231.216 lei, din care aproximativ şase milioane sunt arierate. La cum vor fi achitate, aici am discutat şi cu CJ şi împreună cu ei facem demersuri pentru a fi sprijiniţi. Demersuri vor fi făcute şi la Ministerul Sănătăţii. Deja am început, am fost şi la minister, am depus acte şi sperăm ca aceste datorii, cu sprijinul CJ, să fie achitate. Toate sunt către furnizori“, a explicat managerul SJU.