Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Actorii tineri au un viitor mare. De aceea este foarte important ca ei să fie susținuți, iar susținerea trebuie să vină atât din partea teatrului, cât și din partea autorităților. Astfel, teatrul reșițean poate deveni unul european. Sunt idei susținute de regizorul Sandu Grecu despre colectivul teatrului reșițean!

Un teatru a cărui trupă s-a mărit treptat, ajungând să numere 14 actori. La aceasta îl putem adăuga și pe managerul Gabriel Ionescu, actor de meserie, pe care spectatorii l-au putut vedea în spectacole precum „Lecția”, „Contrabasul” sau „Prah”. Ionescu însă, pe lângă superlativele adresate actorilor, apreciază la fel de mult ceea ce numește „lumea nevăzută de spectatori”. Cuvinte cu care se referă la oamenii responsabili de partea tehnică și la ceilalți angajați ai teatrului. În opinia Cameliei Ghinea, acești oameni sunt inimoșii din spatele scenei, care rămân fără aplauze pentru că munca lor nu se vede, dar care se implică exemplar în reușita fiecărui spectacol.

Pe viitor, managerul Teatrului de Vest vrea o nouă colaborare cu regizorul Sandu Grecu. O mai veche dorință a lui Ionescu este ca, la Reșița, să fie pus în scenă spectacolul „Trei surori” de Cehov, care s-a dorit montat încă de anul trecut. Se pare însă că amânarea a fost de bun augur, întrucât regizorul are acum o viziune nouă pe care o va specula în viitorul spectacol. Unul prin care regizorul crede că teatrul reșițean se poate impune serios în mișcarea teatrală din țară, pentru că mulți critici vor vedea performanța actorilor de la Reșița.

„Cred că spectacolul va fi luat în calcul pentru multe festivaluri din țară. Îmi doresc această colaborare pentru un spectacol mai complicat în privința finanțării. Autoritățile trebuie să înțeleagă că un asemenea spectacol necesită investiții, dacă se vrea un spectacol care să poată fi jucat în țară și în Europa. De aceea, sugerez să nu încerce să nege faptul că orice investiție serioasă poate avea rezultate bune, fiindcă se va vorbi despre Reșița datorită spectacolelor care se vor juca în lume”, afirma Sandu Grecu la Reșița.

JCS-Ionel Ivașcu