Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Asta-i așteaptă pe proprietarii imobilelor degradate din municipiu. Adică impozitul majorat pentru clădirile neîngrijite, ce a revenit în atenția consilierilor locali din Caransebeș!

Prevăzută să fie aplicată de la 1 ianuarie 2024, taxa aprobată în urma unui amendament USR vizează și clădirile monument istoric neîngrijite sau degradate, în care se desfășoară activități economice. Și sunt destule astfel de clădiri în Caransebeș, mai ales în zona centrală. Chiar useristul Dragoș Curelea a fost cel care a întrebat zilele trecute dacă proprietarii acestor clădiri au fost înștiințați cu privire la ce-i așteaptă de anul viitor: „Avem un regulament pentru clădirile istorice și fațade, n-a venit nicio propunere și aș vrea să știu dacă s-a trimis vreo notificare vreunui proprietar de clădire din asta degradată, care e prinsă în lista respectivă. Conform regulamentului, se spune că veți veni cu fiecare clădire în parte în CL.”

Cel care se ocupă de problemă din partea Primăriei Caransebeș, city managerul Florin Bogdea, a informat consilierii locali că procedurile vor fi finalizate până la sfârșitul anului. „Din 2024 se aplică hotărârea privind majorarea impozitelor pentru aceste clădiri degradate. Procedural, o să-i notificăm până la finalul acestui an și vor plăti impozitul majorat. Venim în ședință cu fiecare clădire ca să stabilim cu cât se majorează pe fiecare caz, că poate una e degradată mai mult, alta mai puțin. ”, a precizat Bogdea.

Pe de altă parte, de la 1 ianuarie, cresc și impozitele și taxele locale, cu 13,8 la sută, atât cât a fost rata inflației anul trecut, majorare obligatorie prin lege.

JCS-Răzvan Mihalcea