Caraş-Severin, Romania

RĂCĂŞDIA – Cea de-a 39-a ediţie s-a bucurat de oaspeţi cu ştaif, dar şi de aproximativ 6000 de vizitatori, care au plecat mulţumiţi.

Organizat de Primăria şi Consiliul Local Răcăşdia, Asociaţia Crescătorilor de Vaci Răcăşdia şi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin, tradiţionalul târg de primăvară s-a desfăşurat în ultima zi a lunii martie, la reuşita evenimentului contribuind din plin şi vremea bună, cu soare şi temperaturi de sfârşit de mai. În acest an însă, nimeni nu a avut voie să vândă sau să cumpere animale mari, expoziţia axându-se pe oferta de păsări, de la păsăret de curte, pui abia ieşiţi din găoace, cocoşi ţanţoşi şi bibilici, raţe şi gâşte, până la porumbei.

„Din păcate, doar păsări am avut voie la această ediţie, din cauza restricţiilor sanitar- veterinare, a spus primarul comunei Răcăşdia, Mirco Lechici. Am avut invitaţi de seamă care au venit la Târg, Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, care este şi Cetăţean de Onoare al comunei şi ministrul în funcţie, Petre Daea, care ne-a onorat cu prezenţa a treia oară. Am reuşit să acoperim lipsa animalelor mari cu foarte mulţi producători, întrucât cei mai multi dintre aceştia au participat şi la Târgul de primăvară de la Oraviţa, care a fost vineri şi sâmbătă, în 29 şi 30 martie, şi au venit şi duminică, la noi. Aproape că nu s-a observat lipsa animalelor. Ca număr de vizitatori, estimăm circa 5000 – 6000 de vizitatori, vânzarea a fost bună, oamenii au plecat mulţumiţi. Putem spune, în concluzie că şi această ediţie a târgului a fost foarte, foarte reuşită“.

Prezent şi la această ediţie, Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din Timişoara, fostul ministru al Agriculturii, a spus că vine de peste 20 de ani la Târg, fiind de părere că Răcăşdia poate fi punctul din care pot porni politici de susţinere pentru fermierii mici şi mijlocii: „Poate că la nivelul judeţului trebuia mai multă atenţie. Noi acordăm prea mare atenţie fermelor mari şi, fără să intru în detalii, spun că sunt cele mai riscante la ora actuală. De aceea trebuie să ne bazăm mai mult pe ceea ce înseamnă ferma mică, afacerea mică de familie, fiindcă ea joacă un rol important şi pentru ceea ce înseamnă viaţa rurală“.

Aşteptat cu în cântec de fanfară cu pâine şi sare, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a venit pentru al treilea an consecutiv, la Târgul de Primăvară de la Răcăşdia, însoţit de deputatul Luminiţa Jivan, liderul social-democraţilor cărăşeni. După ce şi-a făcut cumpărăturile de la producători şi a stat de vorbă cu fiecare în parte, el făcut câteva declaraţii la solicitarea mass-media: Noi contăm în continuare pe organizarea producătorilor, în aşa fel încât ei să poată accesa fonduri europene pentru valorificarea integrală a produselor. Le-am spus că aştept ca dorinţa lor să se materializeze în cooperativă, iar pe de altă parte consideră că este obligaţia şi misiunea structurilor judeţene să fie alături de fermieri şi să-i piloteze pe acest drum, să fie acolo unde trebuie. Pentru zona de munte avem şase legi, iar săptămâna viitoare avem legea muntelui, extraordinară, care se va materializa, urmând să fie aprobată printr-o Hotătâre de Guvern“, a spus ministrul.

Despre programul de patrimoniu genetic, Daea a spus că la nivel de minister se are în vedere conservarea rasei de oaie raţca, pe cale de dispariţie în Banat, întrucât trebuie conservat fondul genetic la nivel naţional, nu doar cel din zonă. Din păcate, puţinii crescători spun că subvenţia de 100 lei pe oaie este insuficientă.

Şi-au expus produsele peste 50 de agricultori, atât din judeţ cât şi din judeţele limitrofe, chiar şi din Serbia, atmosfera fiind întreţinută cu cântece de fanfară de Asociaţia Culturală „Voinţa“ din Răcăşdia şi Asociaţia Culturală „George Coşbuc“ din Grebenaţ-Serbia, între cele două asociaţii existând o frumoasă prietenie, concretizată de ani în schimburi culturale. Pentru expoziţia de păsări, Asociaţia Crescătorilor de Vaci din localitate, unul dintre organizatori, a pus la bătaie premii în valoare de 2500 lei, toţi participanţii primind ca în fiecare an premii simbolice de câte 50 de lei. Au fost premiaţi peste 20 de expozanţi de păsări şi peste 10 cu porumbei.