Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERI – Direcţia Sanitar Veterinară a confirmat existenţa focarelor de tuberculoză la bovine în zonele Fârliug, Caransebeş, Oţelu Roşu

Mai mulţi fermieri din zona Fârliug ne-au semnalat la redacţie faptul că de la finele anului trecut trec printr-un adevărat calvar. Mai exact, în zona Fârliug, cu toate satele aparţinătoare, animalele ar fi bolnave, descoperindu-se existenţa tuberculozei la bovine, trichinelozei la porci şi anemiei la cai. Boala care a lovit crunt în fermierii din zonă este tuberculoza. O doamnă care de zeci de ani avea exploataţie de bovine a fost nevoită să o închidă. „Nu mai am nimic. Am închis tot şi mă doare sufletul. A trebuit să dau la sacrificat peste 30 de animale. Partea proastă a fost că nu toate deodată, unele fiind gestante. Am aşteptat să fete, să crească viţeii şi apoi am dat totul la abatoare. În zonă, patru ferme au fost distruse de TBC. O mare vină din ceea ce ni se întâmplă aparţine medicului veterinar. Tuberculoza nu este o boală care să evolueze de pe o zi pe alta, trebuiau testate animalele din timp, nu să ne trezim cu un asemenea necaz. Dar acel medic nu a ştiut decât să se comporte urât cu noi“, ne-a spus doamna V.S. din Fârliug. Am încercat să aflăm şi o părere a medicului veterinar din zonă, însă nu a răspuns la telefon.

Un alt fermier care este în pragul colapsului din cauza acestei boli ne-a spus: „Am dat la sacrificat 130 de animale. Dacă ne luăm după părerile oficiale ale DSV şi ale medicului veterinar, în zona Fârliug nu există o vacă sănătoasă. Ne-au distrus. Mai am 60 de capete şi aştept să le testeze. Nu pricep cum s-a putut întâmpla ca din septembrie şi până în noiembrie să se îmbolnăvească zeci de animale. Am dus 24 de vaci la Baia Mare, la analize, dar nu au confirmat că este TBC. Lucrez de 20 de ani şi aşa ceva nu mi s-a mai întâmplat. Oare o să mai facă cineva în zona Fârliug, o zonă care e pe moarte din punct de vedere economic, o asemenea fermă cum am avut eu? Am plătit taxe şi impozite de mii de lei. Din septembrie până în ianuarie, am aruncat zeci de mii de litri de lapte. Noi am avut multe dozatoare de lapte, însă ni s-a interzis furnizarea. Sunt aşa de sătul de probleme, de autorităţi. M-am trezit cu amendă de 40.000 de lei. Motivul? Cică nu le-am fi prezentat actele celor care au venit în control. Total neadevărat. Pentru asta i-am dat în judecată. Şi o să îi dau în judecată pe cei care au ştiut că lângă ferma mea exista un focar de infecţie de ani de zile şi nu l-au eliminat. Am avut comandă de cereale, am renunţat la tot, că doar am trimis totul la sacrificat. Nu mai am putere pentru nimic. Nici nu vă imaginaţi prin ce am trecut, am ajuns şi la Urgenţe. Trăim într-o ţară mizerabilă“, ne-a spus S.O., cel mai păgubit fermier din zona Fârliug.

Pentru a afla şi o părere oficială vizavi de ceea ce se întâmplă acolo, am stat de vorbă cu directorul executiv al DSV Caraş-Severin, Dorin Imbrea. „Da, confirm că există focar de TBC în zona Fârliug, mai exact la Scăiuş, în zonele Caransebeş şi Oţelu Roşu. Noi am respectat condiţiile de extracţie a animalelor şi procedura în conformitate cu legislaţia pentru respectarea statusului de imunitate în acele zone. Am interzis comercializarea laptelui şi derivatelor de la animalele bolnave. Nu ne putem juca cu vieţile oamenilor. Sigur, fermierii sunt supăraţi pe noi, pe medicul veterinar, însă trebuie să se revolte doar dacă diagnosticul a fost greşit. Ori mă îndoiesc că s-a întâmplat aşa ceva. Este bine că există ferme, însă fermierii trebuie să înveţe şi cum să lucreze în ele. Să investească în infrastructură şi în tot ce ţine de aceste ferme. Cei care şi-au dat vacile la sacrificat vor fi despăgubiţi în limitele legii şi cu respectarea anumitor condiţii“, ne-a spus şeful DSV.

Întrebat ce se întâmplă cu carnea animalelor bolnave de tuberculoză şi sacrificate, Dorin Imbrea ne-a spus: „fiecare abator are medic veterinar angajat şi hotărăşte ce se întâmplă cu carnea. Se fac analize, dacă există modificări la carcasă, la ganglioni, dacă toate testele confirmă că nu este bună, aceasta se distruge. Dacă medicul veterinar hotărăşte că totul este în regulă, se comercializează. Direcţia Sanitar Veterinară încearcă, în limitele legii, să vegheze la sănătatea oamenilor. Poate că azi nimeni nu mai este sănătos, dar dacă se poate să avem grijă ca lucrurile să nu se înrăutăţească prin alimentaţie, atunci avem grijă“.

În concluzie, focare de TBC la animale, în Caraş-Severin, există şi sunt grave. Fermieri păgubiţi, falimentari şi care ajung pe la Urgenţe există. Soluţii pentru normalitate nu ştim dacă există. Dar oare vinovat este cineva? Şi încă o întrebare care ar trebui pusă. Câtă încredere să ai într-un medic veterinar plătit de un abator care are şi el nevoie de profit?