Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La două decenii de la momentul lansării Programul Erasmus în România, universitatea reşiţeană continuă să fie o rampă de lansare pentru tinerii bursieri.

Biroul Erasmus+ a organizat, joi, 9 martie, sub cupola Sălii Multimedia a Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, un seminar de informare pentru studenţii interesaţi de oferta de burse de studiu şi practică asigurate de instituţie prin Programul Erasmus+, la cele 23 de universităţi partenere din Germania, Italia, Spania, Polonia, Ungaria, Finlanda şi Belgia.

Evenimentul a marcat împlinirea a 20 de ani de la momentul lansării Programului Erasmus în România, precum şi deschiderea unui nou proces de selecţie a tinerilor care vor să obţină astfel de burse pentru stagii de practică sau de studii, dar şi de selecţie a cadrelor didactice şi a personalului administrativ care doreşte să urmeze stagii de formare.

Universitatea «Eftimie Murgu» din Reşiţa se numără printre universităţile româneşti care au participat deja din primul an la acest program. Până în prezent, aproximativ 200 de studenţi reşiţeni au beneficiat de burse Erasmus pentru stagii de studiu şi practică la universităţile partenere din Europa“, ne informează prof.univ.dr.ing. Doina Frunzăverde, preşedintele Senatului UEMR şi coordonator instituţional Erasmus+.

Pentru anul universitar 2017-2018, studenţii reşiţeni au la dispoziţie 12 burse de studiu sau practică. Practica poate fi realizată fie pe durata studiilor, fie în primul an de la absolvire, sub forma unor stagii de formare la firme sau instituţii de profil din străinătate, cu finanţarea integrală a transportului şi cheltuielior de subzistenţă. Iar procesul de selecţie al viitorilor beneficiari de burse Erasmus+ va avea loc în perioada 20 martie – 10 aprilie.

Studiul în străinătate nu presupune un sejur zugrăvit în roz, pentru că un asemenea stagiu presupune cunoştinţe serioase de limbă străină, fiind nevoie de înţelegerea cursurilor, de învăţare, iar uneori chiar de susţinerea unor examene. Şi dacă tinerii bursieri Erasmus sunt, până la urmă, nişte elite în universitatea de origine, ajunşi în Occident ei trebuie să facă faţă presiunii comunicării şi învăţării într-o altă limbă, fapt care ar putea duce la rezultate nu tocmai bune. Doina Frunzăverde a precizat că tinerii care urmează stagii pe durata unui întreg semestru sau pe întregul an universitar trebuie să se întoarcă acasă cu un minimum de 30, respectiv 60 de credite. În această situaţie, o restanţă ar putea însemna mult. Dacă acest număr minim de credite nu este obţinut, studentul poate ajunge în situaţia rambursării bursei. Totuşi, ca să-i asigure pe tineri că vor reuşi, preşedintele Senatului le-a dat exemplul unui tânăr bursier de la drept, care a venit acasă, după un an, nu doar cu 60 de credite, ci cu 100.