Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Primarul Felix Borcean spune că a găsit o breșă în modul de acordare a burselor pentru elevi, astfel că de acestea vor beneficia doar cei care au medii peste 9,75. Și nu sunt puțini la număr, peste 500, ceea ce înseamnă un efort bugetar de jumătate de milion de lei!

Discuțiile pe această temă au apărut chiar în ultima ședință a Consiliului Local Caransebeș, când antrenorul emerit Cristian Dragomir, consilier liberal, a cerut ca aceste burse „să se acorde doar pe criteriul meritului, e foarte bine că se pot acorda burse, dar trebuie să se acorde pentru performanță în domeniul în care activează elevul”.

Primarul Felix Borcean i-a lămurit pe aleșii locali, spunându-le că a ajuns la un consens cu reprezentanții elevilor din Caransebeș, altfel bugetul local nu ar fi putut susține acordarea burselor.

„Am avut o întâlnire cu reprezentanții elevilor și am căzut de comun acord ca plafonul de acordare să fie puțin mai ridicat, cel puțin 9,75 media, pentru că altfel am fi acordat burse la toți elevii din Caransebeș. Chiar și așa sunt foarte mulți elevi, sunt peste 500, vreo 350 doar de la cele două licee reprezentative, <<Traian Doda>> și <<C.D. Loga>>, pentru că aici includem și ciclul gimnazial. Dacă ar fi fost media 8,50 cred că am fi ajuns la două mii de elevi să susținem, ceea ce ar fi însemnat un efort bugetar de vreo 2,5 milioane de lei. Cine suntem noi să cheltuim atâția bani pe elevi care sunt jumătate din alte comunități? Așa, ajungem la vreo 500 de mii de lei, nu sunt toate lunile cuprinse, sunt și lunile de vacanță care se scad, deci ajungem la vreo șapte luni pe anul acesta. Nu e nicio obligație, dacă bugetele locale pot suporta această cheltuială. Normal la bugetele locale trebuiau să vină aceste alocări bugetare de guvern, nu le-am primit, nu le-am văzut că vin dinspre guvern aceste sume, dar am zis dacă totuși există această emulație în societate, hai să testăm anul acesta”, a pus punct subiectului primarul Caransebeșului.

JCS-R.M.

FOTO: Arhivă JCS/CAON