Strazile Resitei, luminate de lampioane - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA. Sărbătoarea Sfântului Martin de Tours a fost marcată, marţi seară, la Reşiţa, de comunitatea germană, prin tradiţionala procesiune a lampioanelor.

În diverse forme şi culori, confecţionate din hârtie, plastic sau cartoan, lampioanele au fost purtate de copii pe traseul biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“ – Casa de Cultură a Sindicatelor „Corneliu Diaconovici“. La această procesiune, ce a debutat cu o slujbă religioasă oficiată la biserică, au participat aproximativ 100 de copii, majoritatea preşcolari şi elevi ai claselor cu predare în limba germană din municipiu, părinţii şi bunicii acestora. Sub privirile încântate ale celor mici, din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor au fost lansate şi câteva lampioane.

Ziua Sf. Martin este ultimul prilej de sărbătoare pentru comunităţile germane înainte de intrarea în postul Crăciunului, şi motiv de bucurie pentru cei mici, care primesc cu acestă ocazie bomboane şi prăjituri. În calendarul catolic şi protestant, data de 11 noiembrie este cunoscută ca fiind ziua Sf. Martin, despre care legenda spune că, într-o iarnă geroasă, mergând călare pe un cal alb, a întâlnit un cerşetor, care suferea de frig. Sfântul a rupt în două mantia pe care o purta, iar jumătate din ea a oferit-o cerşetorului pentru a se încălzi.