Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Romeo Dunca intenționează să demită actualul manager al Spitalului Județean de Urgență Reșița (SJUR)! Pentru asta, va studia procedura legală, iar demiterea va fi pe considerentul obligațiilor din contract!

Intenția sa vine ca urmare a numirii lui Ionuț Popovici la cârma Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), întrucât Dunca nu are încredere că lucrurile vor merge spre bine, iar activitatea spitalului nu-i dă speranțe de îmbunătățire. Ulterior demiterii Alinei Stancovici, Dunca vrea un interimat de câteva luni, până la organizarea concursului pentru găsirea unui nou manager. În acest răstimp, Adrian Cican, directorul spitalului din Orșova și fost manager al spitalului din Caransebeș, s-a arătat dispus să dea o mână de ajutor, pe gratis, viitorului interimar. Cican nu exclude nici posibilitatea de se înscrie în cursa pentru șefia SJUR. Aceste aspecte au fost punctate la capătul întâlnirii de luni, 6 iunie, dintre cei doi. „Datoriile spitalului au crescut cu aproape două milioane de lei față de luna decembrie. Poate nimeni nu va putea face nimic cu acest spital, dar să încercăm și cu alții. Am pregătit și o cerere către Ministerul Economiei ca să găsim o soluție pentru a acoperi măcar utilitățile. Sper ca până la finele mandatului să pun spitalul pe direcția corectă”, a declarat Dunca.

Managerul spitalului din Orșova vrea să să candideze la concursul pentru șefia SJUR. Adept al stabilității și lucrului luat de la zero, Adrian Cican vede ca potrivită soluția unui manager din afara SJUR, deoarece doar așa se pot lua decizii corecte. Asta deoarece un medic din interior devenit manager nu va lua măsuri radicale împotriva colegilor lui și nu vede componenta administrativă a unui spital, fiindcă medicii nu deprind aceste aspecte nici în școală și nici ulterior. În opinia sa, spitalul din Reșița are atu-ul spațiului locativ la discreție, adresabilitatea sa având nevoie de puțină promovare pentru că serviciile medicale au și această componentă. „Pentru a stopa datoriile, trebuie să creionezi venituri. În trei luni, trebuie să schimbi structura spitalului. Trebuie contracte de administrare pentru medicii șefi de secție și pentru șefii de compartimente. Majoritatea nu au contracte, ceea ce este destul de grav. Iar contractul cu casa de asigurări trebuie dus la nivelul fiecărei secții. Dacă tu ai făcut contractul cu casa, îți iei salariul. Dacă nu, acea parte din salariu, se duce spre secția sau compartimentul care este profitabil”, a declarat Cican.

Acesta crede în șansele de redresare ale spitalului reșițean și, în ipoteza că va deveni manager la SJUR, garantează măsuri radicale chiar din prima zi. La spitalul din Orșova sunt câteva proiecte pe care Adrian Cican le dorește și spitalului din Reșița, pentru că la Orșova e un spital public fără datorii, chiar cu excedent. Din declarația sa reținem că secția de terapie intensivă de acolo este la nivel european, iar secția de medicină internă-cardiologie va fi cea mai modernă din țară,cu anumite componente care se găsesc numai în afara țării.

La finalul întâlnirii, președintele CJ s-a referit și la viitorul spital județean. Recent a avut loc licitația pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, fiind desemnat câștigătorul. Este vorba despre o asociere de trei firme dintre care una a făcut SF-ul unității de primiri urgențe de la Târgu Mureș. „Vineri am semnat toate documentele, licitația s-a adjudecat cu 4,2 milioane fără TVA. Zece zile așteptăm contestațiile”, a încheiat Dunca.

JCS-Ionel Ivașcu