Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ziua Mondială a Sănătăţii Orale a fost marcată și la Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin, printr-o conferinţă de presă la care a fost invitată Mariana Goia, medic stomatolog. Aceasta a tras un semnal de alarmă referitor la riscurile la care se expune populaţia prin tratarea superficială a igienei orale, cele mai multe boli fiind cauzate de o igienă deficitară a cavităţii bucale.

Gazda manifestării, Dănilă Miloş, managerul DSP Caraş-Severin, a prezentat pe scurt un istoric al acestei zile, sărbătorită pentru prima dată în 1994, care a fost decretat de Federaţia Internaţională a Dentiştilor Anul Internaţional al Sănătăţii Orale. Miloș a spus că la  nivelul judeţului, DSP organizează frecvent campanii de conştientizare în unităţile de învăţământ, punând la dispoziţie materiale informative, acestea fiind distribuite elevilor. Din partea DSP CS, asist. pr. Igienă, Ponoran Speranţa, a ilustrat pe larg situaţia existentă în ţara noastră la capitolul sănătate orală, specificând că în 2019, sloganul prin care este marcată această zi este „Spune Aaaa! Acţionează acum pentru sănătatea ta orală!”. Cadrul medical a prezentat succint şi câteva date statistice, cuprinse şi în materialele informative care, potrivit jurnaliştilor, prezintă date absolut nerealiste, lucru confirmat şi de medicul stomatolog invitat. Conform acestor statistici, în România doar 2 la sută dintre adulţi nu se spală niciodată pe dinţi, 45 la sută efectuând de două ori pe zi periajul dinţilor. Copiii sunt mai responsabili, 55 la sută spălându-se pe dinţi de două şi chiar de trei ori pe zi. Se pare că doar 30 la sută din populaţia adultă mai are în gură toţi dinţii naturali.

Cât priveşte vizitele la medicul stomatolog, mai ales ale copiilor de vârstă şcolară, Mariana Goia a spus că, deşi ea are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate prin care îi sunt decontate serviciile, majoritatea se programează şi vin o dată sau de două ori, după care nu mai dau pe la cabinet. De asemenea, referitor la spălatul pe dinţi, acesta a precizat: „Un adult, rar va recunoaşte că nu se spală pe dinţi, că nu ştie să se spele pe dinţi. E o situaţie destul de jenantă ca medic să îi spui unui om că trebuie să se spele pe dinţi. Dacă ai venit la stomatolog, măcar înainte să te speli pe dinţi. Asta e ceva ce ţine de bunul simţ. Dacă un copil vine după ce a mâncat în pauză, înţeleg, nici nu mă deranjează, dar când vine un adult pe care l-am programat, ştie dinainte cu o săptămână că trebuie să vină la consultul stomatologic şi vine cu mâncarea între dinţi, nu mai înţeleg. De aceea accentuez că la noi, educaţia lasă de dorit, pentru că de aici pleacă totul. Atâta timp cât nu se va face o  educaţie corespunzătoare începând din familie şi continuând cu şcoala, această situaţie va persista“.

Cât priveşte absenţa cabinetelor care ar putea asigura urgenţele stomatologice, Mariana Goia a explicat că la Reşiţa nu avem asemenea cabinete fiindcă problemele de urgenţe stomatologice nu sunt multe. De aceea nu sunt în toate oraşele din ţară, ci doar în unele. Asta pentru că se consideră că un om educat trebuie să aibă un stomatolog căruia să i se adreseze oricând, în orice zi şi aproape la orice oră. Din păcate, marea masă a populaţiei, mai ales a celei din mediul rural, conştientizează mai puţin importanţa igienei orale pentru sănătatea întregului organism. Alte probleme însă, mult mai grave, ţin de incidenţa cancerului oral, destul de mare în rândul populaţiei, estimată la 1 – 3 cazuri la suta de locuitori.

Enable referrer and click cookie to search for pro webber