Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Volumul de debut al reşiţeanului Sorin David Oţelariu – „Chipul“ – apărut la Editura Alias din Sibiu, a fost lansat miercuri la Direcţia Judeţeană pentru Cultură.

Absolvent de Teologie, profesor şi inspector de specialitate la disciplina Religie, Sorin David Oţelariu a debutat cu dreptul în lumea romancierilor, volumul de faţă fiind, potrivit criticilor, unul care se citeşte pe nerăsuflate. „M-a surprins calitatea scrisului, care are şi o tensiune deosebită. După cum a remarcat foarte bine aici Liubiţa (poeta Liubiţa Raichici – n.r.), volumul este un roman aproape poliţist, în sensul că îl citeşti cu sufletul la gură. Există această aventură în a căuta şi a găsi o rezolvare pentru situaţia existenţială în care personajul se află, şi nu doar el, ci şi fata pe care o iubeşte“, a precizat criticul literar Gheorghe Jurma. Despre autor şi personalitatea acestuia a vorbit şi Liubiţa Raichici, şefa Direcţiei Judeţene pentru Cultură: „Sorin David Oţelariu este pescar de oameni. Ce înseamnă acest lucru? Sorin Oţelariu are cunoştinţe în mai tot spectrul vieţii umane. Este preot, prin urmare are cunoaştere mistică, duhovnicească. Este intelectual, deci cunoaşte şi cu mintea. Dar este şi artist, ceea ce îl face să cunoască şi cu sufletul. Toate aceste lucruri îl fac pe autor să scrie o carte pe care, dacă nu aş fi citit-o, nu aş fi ştiut niciodată că ştie cum să pescuiască oameni“.

Printre cei invitaţi să ia cuvântul s-a numărat şi Romeo Petraşciuc, editorul volumului, care a mărturisit cu umor că de multă vreme nu a mai stat treaz o noapte întreagă pentru a citi o carte: „Sunt convins că mulţi îl cunosc pe Sorin, dar abia după ce vor parcurge această carte îl vor descoperi cu adevărat. Sorin este o persoană excepţională, care a găsit modalitatea de a ne spune că există lucruri despre care nu am avut niciodată curajul să le aprofundăm. Cartea ne introduce câte o scară de valori ce ne provoacă mereu la dezbatere cu noi înşine, în primul rând. Este o carte curajoasă şi, totodată, cuminte. Este total neabuziv în modul în care prezintă lucrurile, în care ne trage după el pe firul acesta epic. Este cu matafora în «buricul degetelor», nu realizezi când pendulezi între acţiunea în sine şi seducţia cuvântului“.

Copleşit de emoţii, autorul nu a dorit să facă prea multe declaraţii pe marginea romanului, precizând că şi-ar dori ca volumul său să ajungă la sufletul cititorilor: „Sper din suflet să vă placă această carte, să o înţelegeţi cu sufletul, cu raţiunea, şi poate să vă întrebaţi ce-o fi vrut să spună autorul cu această carte. Nu este o carte de teologie, dar cei care vor încerca să caute probleme de asemenea natură sigur le vor găsi. De aceea ţin volumul într-o zonă suspendată între literatură şi teologie, dar sper din suflet ca finalitatea sa să fie aceea a descoperirii chipului interior al fiecăruia şi a celui al lui Hristos, în cele din urmă, pentru că el este cel mai important lucru“.

Potrivit editorului, volumul se va regăsi de săptămâna viitoare şi în librăriile din Reşiţa.