Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În aceste zile se demarează testele pentru pornirea unei baze de date concentrate.ISU Semenic implementează în această perioadă sistemul informaţional pentru managementul situaţiilor de urgenţă care are ca scop adunarea tuturor informaţiilor pentru concertarea tuturor factorilor implicaţi într-o situaţie de această natură.

„În plus, se va obţine o informare operativă către eşaloanele superioare într-un singur punct. Acest SMISU a fost demarat din anul 2006, dar am avut probleme legate de dotarea Centrului judeţean de conducere şi coordonare a intervenţiei, care trebuia să aibă anumite dotări, tehnică necesară implementării. Până în momentul de faţă, prin sprijinul acordat şi de celelalte instituţii implicate, autorităţile publice, am reuşit să înfiinţăm acest centru. De asemenea, centrul a fost dotat cu logistica şi softul necesare, zilele acestea derulându-se faza de testare“, a precizat col. Titus Susan, inspectorul şef al ISU Semenic.

În această săptămână şi în cea care urmează se va realiza un exerciţiu de simulare pentru a se observa cooperarea cu celelalte instituţii implicate. În fapt, la nivelul judeţului în baza de date creată vor fi introduse toate elementele utile în gestionarea situaţiilor de urgenţă, plecând de la resursele umane, instituţii participante, utilaje, în aşa fel încât raportul către autorităţi să fie generat instantaneu. Noul sistem permite şi alocarea de personal din alte zone pentru o situaţie de urgenţă dintr-o anumită locaţie.

„SMISU se ocupă în special cu comunicarea operativă a situaţiei din teren către eşaloanele superioare, în urma căreia Bucureştiul ştie ce forţe are în teren, ce mijloace sunt acolo şi ce a mai rămas disponibil“, a concluzionat colonelul Susan.

Flavius Rotariu