Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Este titlul evenimentului de excepție prin care împărăteasa va fi omagiată la Băile Herculane. Se va întâmpla în perioada 12-14 octombrie, când Teatrul Uthopia, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Consiliului Județean Caraș-Severin, organizează patru manifestări culturale deosebite!

Pe 12 octombrie, de la ora 18, la Băile Apollo este programat spectacolul complex de teatru și multimedia „Sissi”. Pornind de la volumul omonim de poezie al lui Pavel Șușară, ilustrat cu desenele artistului Mircea Bochiș, scriitorul Eugen Cojocaru a scris o piesă de teatru în care tratează ultima oră din viața împărătesei. „Puțină lume știe că Sissi a fost un fel de feministă, cea mai renumită a secolului XIX, luptând pentru drepturile femeilor și cele ale popoarelor subjugate din imperiu. Avea sală de gimnastică, făcea călărie, era prietenă cu mari artiști. A fost o femeie foarte inteligentă și admirată pentru asta. În piesă, îmi imaginez că un călător, admirator al lui Sissi, vine la hotelul unde ea se afla în Geneva. Prin discuția lor, trec prin aproape toată viața ei.”, s-a referit Eugen Cojocaru la spectacolul cu Denise Mikesz, pus în scenă de Mihaela Panainte. Premiera are loc la Băile Herculane, însă, pe viitor, spectacolul va fi jucat și în țară.

A doua zi de la ora 17, în sala de argint a cazinoului, Eugen Cojocaru va modera prezentarea cărții care a stat la baza spectacolului, precum și vernisajul expoziției de desene a lui Mircea Bochiș. Pentru ca, în ultima zi de la ora 18, aceeași locație să găzduiască conferința „Sissi în artele vizuale”, susținută de artistul și istoricul de artă Dalina Bădescu. Conferința se concentrează pe prezența împărătesei în pictură, fotografie, film și în produse non-artistice axate pe imaginea ei. De asemenea, conferința va analiza modul cum Sissi a influențat arta, imaginația artiștilor și imaginarul public din diverse epoci. La mijloc de toamnă însă, în cele trei zile, Sissi își spune povestea într-un loc, cândva perlă a coroanei, pe care l-a iubit atât de mult.

JCS-Ionel Ivașcu