Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Și în acest an, municipalitatea din Caransebeș reia lupta cu ciorile din parcuri. Administrația locală va încerca să rezolve această problemă cu ajutorul alpiniștilor utilitari, soluție care a mai fost adoptată și în anii precedenți.

„Am contactat 9 firme de alpinism utilitar, urmează să primim într-un timp foarte scurt ofertele, alegem oferta cea mai avantajoasă și începem acțiunea. Avem în vedere Parcul Dragalina, Parcul de lângă Mall, cartierul Balta Sărată, curtea Școlii Generale nr. 2 și Parcul Teiuș. Acțiunea va dura cam trei săptămâni, o lună, cât timp păsările își fac cuiburile și clocesc ouăle. Singura soluție e să distrugem cuiburile, am încercat diverse metode, am încercat cu utilaje, dar nu este eficient”, ne-a declarat șeful Serviciului Public de Întreținere și Reabilitare, Ion Gheorghe Ștefan.

Oamenii sunt și ei nemulțumiți de mizeria și zgomotul făcute de ciori și spun că s-au săturat să nu poată sta pe băncile din parcuri din cauza păsărilor sau să nu-și poată aduce copiii sau nepoții la locurile de joacă. „Numai aici, în Parcul Dragalina, sunt zeci, dacă nu sute, de cuiburi. Cred că Primăria ar trebui să intervină cât mai repede pentru că vine căldura, noi vrem să stăm în parc și nu se poate, că ne trezim cu ceva în cap sau nici măcar nu ne putem așeza, băncile fiind pline de mizerie”, ne-a spus Simona, o tânără din Caransebeș. Primăria a încercat anii trecuți și soluția aparatelor cu ultrasunete, însă croncănitoarele, unele cu vârste venerabile, nu s-au speriat prea tare de zgomot. Nici soluția distrugerii cuiburilor nu este una definitivă, pentru că înaripatele dau dovadă de tenacitate și le refac, dar până acum aceasta a fost singura care a dat ceva rezultate.