Senatorul Marcel Vela a bătut palma pentru o lume mai bună... - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – … prietenie și pace, sunt doar câteva dintre valorile pe care le-a enumerat liberalul cărășean, în calitate de lider al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Lituania, după întrevederea cu Arvydas Pocius, președintele structurii similare din Lituania!

În perioada 2-4 mai, la inițiativa senatorului Marcel Vela, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Lituania din Parlamentul României, o delegație a Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Republicii Lituania, condusă de Arvydas Pocius, președintele acestuia, a efectuat o vizită în țara noastră.

„Senatorul Marcel Vela a apreciat relațiile foarte bune ale României cu Republica Lituania, bazate pe un dialog deschis și pe multiple interese comune, în special în materie de securitate și afaceri europene. În acest context, părțile au pus în evidență relațiile politice solide, existente între cele două țări partenere în Uniunea Europeană și aliate în NATO. În cadrul discuțiilor s-a făcut o evaluare din perspectivă europeană și euroatlantică a evoluțiilor externe de securitate extrem de preocupante din regiune, interlocutorii exprimând în termeni fermi condamnarea agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, sprijinul pentru integritatea teritorială, independența și suveranitatea acestui stat, precum și solidaritatea cu poporul ucrainean. Cei doi oficiali au subliniat importanța continuării eforturilor de a spori cooperarea economică, inclusiv investițiile, multiplicarea contactelor directe între comunitățile de afaceri reprezentând un instrument foarte util pentru a impulsiona comerțul.  Totodată, au subliniat interesul comun pentru intensificarea dialogului bilateral, cu accent pe cooperarea parlamentară, aceasta fiind o componentă importantă în acest demers. În cadrul dialogului au fost abordate și teme privind încurajarea schimburilor de mărfuri, culturale și educaționale dintre cele două țări“, se arată într-un comunicat remis redacției.

Din delegația română au făcut parte și senatorii Vlad-Mircea Pufu, Dorinel Cosma, deputatul Victor Ilie și excelența sa Cosmin-George Dinescu, ambasadorul României în Republica Lituania, iar din cea lituaniană: Jonas Jarutis, Jurgita Sejonienė, membri ai Grupului de prietenie, Jolita Siriūtė, secretar al delegației, și excelența sa Violeta Motulaitė, ambasadorul Republicii Lituania în România.

JCS-A.M.