CARAȘ-SEVERIN – Iar întregul proiect s-ar putea finaliza în 2026, dacă județul va sprijini Reșița cu cele 11 milioane de euro!
Județul n-a putut ajuta Reșița cu banii din excedent, care trebuiau obligatoriu direcționați spre secțiunea de dezvoltare. Iar problema unui credit a fost scoasă inițial din schemă, dar într-un final aleșii județului s-au mai îmbunat. Au fost chiar de acord cu efectuarea unui studiu de piață și găsirea unei eventuale soluții de creditare pentru a completa investiția.
Pe scurt, în septembrie, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a emis ordinul prin care a fost aprobată cea mai mare parte a finanțării proiectului turistic Semenic. Undeva la 30 de milioane de euro din cele aproximativ 42 cât valorează inițiativa, adică 70% din total. Pentru restul banilor încă se caută o soluție. „E clar că toți dorim Domeniul Schiabil Semenic, a declarat consilierul județean Ioan Crina. Dar sunt niște chestii pompieristice aruncate pe piață, poate cu scop electoral, fiindcă lucrurile aici sunt mult mai complicate. Noi nu putem să luăm un credit ca să-l dăm pe un proiect al altcuiva. Lucrurile trebuie demarate înainte, găsită o formă asociativă (deși există deja un acord între Consiliul Județean și primăriile Reșița și Văliug – n.r.), un mod de organizare, regulament de funcționare, cum încasăm banii aferenți județului din proiectul Semenic. N-aș vrea să se înțeleagă că noi ne opunem! Eu votez, chiar vrem să se facă proiectul ăsta! Dar e așa aruncat pompieristic, în niciun caz un lucru bine făcut care să aibă o finalizare.“
Până la urmă aleșii județului și-au dat acordul de principiu. „Nu există altă șansă pentru ca acest proiect să se facă decât identificarea celor 11 milioane de euro care lipsesc din finanțarea necesară și cineva să-i aducă ca și cheltuieli neeligibile, a explicat Romeo Dunca, (care a demisionat între timp din toate funcțiile deținute în Consiliul Județean și PNL-n.r.). Nu putem aștepta să-i primim de la Guvern, să-i primim din fonduri europene, pentru că a finanța 100% cu bani guvernamentali sau europeni care nu mai trebuie înapoiați nu se poate întâmpla, pentru că intervine legea concurenței europene. Nu poți! Atunci ce-o să facă de exemplu Dunca la Muntele Mic, care a făcut pe banii lui? Nu? Aici se duce omul și se dă pe derdeluș pe un proiect finanțat moca de Guvern, și acolo un investitor privat a băgat 8 milioane de euro și așteaptă să i se întoarcă banii. Deci din acest considerent legea europeană nu va aproba, și nici legea noastră nu va aproba niciodată ca această investiție să fie 100% eligibilă din bani nerambursabili. Și ca și consecință, aceste 55 de milioane de lei necesare – pe lângă cele 30 de milioane de euro pe care Guvernul i-a pus la dispoziție, și ăsta este un mare lucru și o mare realizare și mulțumim ministrului PSD și celor care au făcut lobby pentru această realizare – adică cele 11 milioane de euro trebuie aduse de undeva.“
De ce nu ia credit Nelu Popa?
„Primăria Reșița nu se poate împrumuta pentru că ați văzut cum arată orașul, câte zeci de proiecte care au fost făcute toate cu contribuții foarte mari ale primăriei, a mai spus Dunca. Gândiți-vă la școli, s-au câștigat proiect european pentru modernizarea școlii, dar au trebuit cumpărate table de scris, bănci, amenajat gazonul, făcut, vopsit gardul, lucruri pentru care nu erau bani eligibili, și atunci primăria a fost obligată să se îndatoreze. Primăria nu are bani într-un timp destul de suficient de scurt ca să poată să dea șansă acestui proiect să apară. Gândiți-vă că a aduce 30 de milioane de euro bani guvernamentali în județ este o miză foarte mare pentru care noi în primul rând ca județ ar trebui să ne gândim. Și atunci, am lucrat patru ani la asta, și administrația PNL din ultimii ani a adus gradul de îndatorare de la 49% în octombrie 2020, la aproximativ 3% astăzi. Deci astăzi noi putem să luăm acest credit! Vrem să-l luăm, sigur, cu patinajul dlui Crina că noi putem, noi vrem. Dacă era hotărât, rezolva de data trecută. Deci slalomul ăsta și deșteptăciunea asta indusă cumva printr-o știință elevată e o frecție la piciorul de lemn. Important e să faci și să nu te cerți. Dacă vom lua acești bani și-i vom da acolo, vor veni cele 30 de milioane.“
Ca om de afaceri, Dunca spune că putea să privească lucrurile mult mai pragmatic și să se opună proiectului Semenic, mai ales că lovește direct în investiția pe care o are pe Muntele Mic: „Dar eu sunt aici reprezentantul Consiliului Județean, al cetățenilor și al dezvoltării întregii zone turistice din Caraș-Severin și știu că dacă nu vom lua acești bani pentru proiectul turistic, Reșița nu va avea cum sau, mă rog, va trebui să găsească Nelu o soluție pe care eu astăzi nu o văd. Există riscul ca acești bani să nu vină aici. Și dacă acești bani nu vin aici, județul va fi mai sărac și nimeni nu va mai face ce a făcut Nelu.“
Când e gata investiția?
Dacă județul ar obține creditul, „Nelu ar putea să se ocupe deja, a mai spus Dunca. Licitația este făcută, constructorul este găsit. Există doar clauza aceasta suspensivă, n-a existat finanțarea. Parte din finanțare există, în momentul în care avem un proiect de contract și un aviz putem să-i dăm drumul. Deci în aprilie anul viitor se poate începe lucrul. Asta înseamnă că la finalul sezonului viitor s-ar putea să se folosească anumite facilități. S-ar putea să fie chiar gondola montată, s-ar putea să se facă multe lucruri. Oricum, dacă nu, în 2026 ar trebui să fie totul gata și ar începe să apară construcții private, investitori privați care să aducă alți zeci, sute de milioane în zonă. Sau nu facem, blocăm, arătăm că Dunca nu știe. Dunca știe foarte bine, Dunca face, are soluția să facă! Nu se vrea!“
Și chiar dacă respectivul credit pentru dezvoltarea turistică de pe Semenic nu va fi contractat, Dunca crede că administrația județeană care-i va urma va lua altele: „Credit cu siguranță se va lua, pentru că e ca când ai lăsat frigiderul gol și ai plecat, și după 4 ani vii și-l deschizi și-i plin. Cu siguranță o să fie veselie și se pot lua credite pentru altceva și se pot face alte proiecte pe care le vor dori cei care vin.“
JCS-Antoniu Mocanu