Caraş-Severin, Romania

RĂCĂŞDIA – Asta pentru ca, odată rezolvată infrastructura comunală, apa şi canalizarea, oamenii să nu mai vrea să plece la oraş sau altundeva!

Constructorii au fost cei mai favorizaţi de pandemie, s-a construit mult peste tot, şi în particular, dar mai ales pe proiecte, astfel că şi în comuna Răcăşdia s-a lucrat intens, mai ales la proiectele în derulare. 5,4 km de drum comunal sunt, în sfârşit, asfaltaţi, recepţia lucrărilor fiind făcută aproape de finele anului 2020.

„Am finalizat un proiect pe fonduri europene, a precizat edilul comunei, Mirco Lechici.
Doar ce am avut recepţia finală, proiectul fiind pe PNDR, măsura 7.2 «Modernizare străzi comunale în comuna Răcăşdia», în valoare de 1 milion de euro, plus TVA. E un pas important spre civilizaţie, fiindcă s-au reabilitat 5,4 km de străzi comunale cu acces la proprietăţi, cu rigole betonate. A fost necesar să contribuim cu o cofinanţare, după OUG 114, în valoare de 320.000 lei, bani alocaţi din bugetul local. Pe partea de neeligibil care a revenit comunei am avut 180 de accese la proprietăţi în execuţie, dar am constatat că sunt mult mai multe. La fel, din bugetul local am mai făcut un proiect în paralel pentru diferenţa de accese, adică pentru încă 200 de accese. Aşa că, acum sunt în total 380 de accese şi are toată lumea acces la proprietate pe această distanţă de 5,4 km“.

Cât priveşte apa şi canalizarea, doar la Vrăniuţ s-au finalizat racordurile, primarul fiind nemulţumit de constructorul care face branşările în localitatea Răcăşdia: „Am finalizat şi proiectul pe PNDL 2, «Racorduri reţea apă localitatea Vrăniuţ», e vorba de 173 de gospodării. În schimb, la proiectul pe PNDL, în localitatea Răcăşdia, suntem şi acolo într-o fază oarecum avansată, tot la branşări reţea apă şi canalizare, dar avem un constructor care ne pune probleme. Încercăm ca prin orice mijloace să finalizăm, totuşi, şi acest proiect cât mai repede. Dacă reuşim să închidem şi proiectul acesta cu branşările la apă şi canalizare pentru populaţie, putem spune că infrastructura în comuna Răcăşdia se apropie de final“.

Se apropie de final, nu s-a încheiat acest capitol, fiindcă ar mai fi de asfaltat aproximativ 7 km de străzi comunale în Vrăniuţ şi Răcăşdia, existând un proiect în acest sens pe lista sinteză la CNI, unul din cele 1206 proiecte deja semnate de ministrul Lucrărilor Publice. Deci proiectul e aprobat, iar străzile rămase urmează să fie şi ele asfaltate.

Ca să încheie cu apa şi canalizarea, Mirco Lechici a spus că ar mai trebui o mică staţie de epurare şi branşări la reţeaua de canalizare în Vrăniuţ ca sistemul de apă şi canalizare să fie complet în întreaga comună. Sunt însă şi alte proiecte şi idei pe care primarul le are pentru ca cetăţenii să aibă absolut toate condiţiile pentru a rămâne acasă, să trăiască după standardele de civilizaţie ale secolului XXI.

JCS-Alexandra Gorghiu