Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sezonul estival al evenimentelor culturale fost deschis la Librăria Semn de Carte cu o expoziție de sculptură.

Proiectul „Luna iunie-luna expozițiilor“ – inițiat în urmă cu 10 ani de Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, a devenit de referință pentru activitățile comunității germane, o nouă ediție prilejuind membrilor cercului de sculptură „Jakob Neubauer“ să-și expună lucrările, mai vechi și noi, în cadrul intim din curtea librăriei. Discipolul și continuatorul celui care a fondat acest cerc de inițiere în arta sculpturii, George Molin, a precizat că în decursul anilor a reușit să insufle copiilor și nepoților unor membri ai cercului dragostea pentru arta cioplitului în lemn, chiar dacă aceștia nu urmează drumul artei, totul rămânând la nivel de hobby. De aceea, în semnăturile lucrărilor se pot observa același nume de familie.

În expoziția de marți, 20 iunie, s-au remarcat 40 de lucrări de mici dimensiuni sculptate în lemn de fag, stejar, nuc, tei și cireș realizate în cadrul cercului de George și Alexandru Molin, Mariane Florea, Arsenie, Grigorie și Serafim Ciucur, Tatiana și Adelin Țibru, Casian și Alin Stîngu, Emanuel Manole, Adrian Ardelean. George Molin, care coordonează și cercul de sculptură din cadrul taberelor de creație organizate de Centrul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului a vorbit despre activitatea expozițională: „în prezent avem o expoziție la Galeria Națională de la Botoșani, luna trecută am expus în Peștera Bolii de la Petroșani, de asemenea, avem lucrări expuse la Galeria Națională din Pitești, precum și în multe alte centre unde suntem invitați. Se vede munca și dăruirea copiilor, originalitatea lucrărilor și mă bucur că pot duce mai departe tradiția sculpturii bănățene, cu atât mai mult cu cât eu mă trag din satul lui Virgil Birou și al lui Romul Ladea. La Ticvaniul Mare se pot observa crucile de piatră, de asemenea, la sfințirea bisericii am avut o temă religioasă importantă, respectiv Nașterea Mântuitorului Iisus Christos. Am sculptat racle și diferite obiecte de cult pe care le-am donat. Am avut expoziții și în Austria, Serbia, Spania, chiar și în S.U.A. am lucrări în colecții particulare“.

La vernisaj au vorbit, de asemenea, amfitiroana evenimentului, Camelia Duca și Erwin Iosef Țigla, președintele Forumului German. Momentul muzical susținut de Duo Gassenheimer a întregit această primă manifestare culturală organizată sub bolta viței-de vie la Librăria Semn de Carte, cu sprijinul Societății pentru Cultură Metarsis.