Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reşedinţa judeţului s-a îndatorat pentru diferite obiective, dar lista investiţiilor a rămas încărcată de aşteptări. Fondurile europene par să fie remediul…

„În privinţa proiectelor de viitor, fondurile europene sunt pe primul plan, a precizat Ioan Crina, viceprimarul municipiului Reşiţa. Acestea vin din două direcţii mari, pe care le putem accesa: pe IPA, pe programe transfrontaliere, unde avem deja vreo patru proiecte pentru viitor, şi pe POR, unde nu avem momentan un ghid, pe anumite măsuri acestea fiind doar în fază de proiect. Dar în general căutăm să ne adaptăm şi să fim destul de competitivi în sensul depunerii proiectelor, mai ales că acum, când pe POR suntem şi eligibili din anumite puncte de vedere, pentru că sunt axe clare pentru municipiile reşedinţă de judeţ, unde vom intra cu Timişoara, Aradul şi Deva“.

Dar în primul rând avem noroc cu vecinii sârbi, cu ajutorul cărora putem accede la fondurile IPA (Instrument de Asistenţă pentru Preaderare). Din fericire pentru noi, chiar şi în cazul proiectelor cu finanţare pe IPA, Reşiţa se va putea bucura de un buget mai mare decât partenerii sârbi.

Viceprimarul Ioan Crina a explicat: „Pe IPA avem patru proiecte gata de depunere, unul se numeşte «Pe locuri, fiţi gata, start! – competiţii sportive pentru copii şi tineri din grupuri vulnerabile», partenerul este din Serbia, Kikinda, durata proiectului este de 24 de luni, bugetul la noi este de 800.000, iar la Kikinda 350.000 de euro. Pe situaţii de urgenţă, avem un proiect cu parteneri tot din Serbia: Pancevo, Pozarevac şi Smederevo, pe Axa prioritară 2 – Protecţia mediului şi managementul riscurilor. Durata de implementare este tot de 24 de luni, iar bugetul este, pentru Reşiţa, de aproximativ 700.000 de euro, pentru Pancevo – de 650.000 de euro, pentru Pozarevac – de 350.000 de euro, iar pentru Smederevo – de 350.000 de euro. În cadrul acestui proiect, noi vrem să face o remiză pentru situaţiile de urgenţă lângă Stadionul «Gloria», undeva în spate. Alt proiect este pe integrarea socială şi culturală, pe Axa prioritară 4, cu un partener tot din Serbia, Veliko Gradişte, şi are o durată de 24 de luni. Bugetul aproximativ pentru Reşiţa este de 650.000 de euro, iar pentru Veliko Gradişte – 150.000 de euro. În acest caz, am gândit un proiect pentru reabilitarea Căminului Cultural din Câlnic, înfiinţarea unui centru multicultural, sală de expoziţii, etnografică, achiziţionarea de costume populare şi schimburi culturale cu Veliko Gradişte. Printr-un alt proiect dorim să oferim o perspectivă nouă asupra oraşelor transfrontaliere, prin indicatoare ale obiectivelor turistice. Partenerul este tot Veliko Gradişte, durata de implementare este de 18 luni, iar bugetul este de 200.000 de euro“.

Potrivit edilului, toate aceste patru iniţiative au ajuns în faza de realizare a studiului de fezabilitate şi a depunerii proiectului, procedură care are ca termen limită data de 1 februarie.