Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Când va fi deschis, se așteaptă ca obiectivul să găzduiască și îngrijească undeva la 300-400 de pacienți din zona de vest a țării!

Venit la ședința Consiliului Județean să pună bețe în roatele proiectului de ridicare a unui nou spital la Marila, Ionuț Popovici, președintele Casei Județene pentru Asigurări de Sănătate Caraș-Severin s-a văzut nevoit să-și încheie pledoaria întorcându-și viziunea cu 180 de grade, spre cea a președintelui CJ, Romeo Dunca, în interesul sănătății județului.

Șeful de la Sănătate a explicat că „Spitalul din Marila este de fapt o secție externă a Spitalului Orășenesc Oravița, un mastodont care deservea două secții: Interne și Infecțioase. Ceea ce trebuie știut este că până să apară această problemă de structură, erau aproximativ 60 de pacienți. În momentul în care s-a prăbușit efectiv clădirea, noi am suspendat contractul pe cele două componente. În urma reacreditării structurii spitalicești, care cuprinde și secția de Infecțioase, și de Cronici, mai sunt 20 de pacienți în Spitalul Orășenesc Oravița pentru că acolo au fost anumite cazuri se puteau și era și recomandat să se trateze acasă.“

Cu alte cuvinte, „mastodontul“ despre care amintea, deși găzduia 60 de suflete, ar fi trebuit să îngrijească doar 20, că restul se puteau stinge acasă liniștiți, cifră care n-ar justifica vreo investiție pentru reclădirea sanatoriului.

„Noi discutăm despre o investiție, despre câteva sume colosale, spunea Popovici. Sigur că ar fi bine să se facă, însă ar trebui să aplicăm un raționament sănătos, pentru că o investiție de 400 de milioane pentru 20 de pacienți probabil că nu se justifică. Am analizat și raționamentul dlui președinte, și pe orizontală, și pe verticală, însă noi nu putem face dintr-o unitate spitalicească un obiectiv turistic. Iar astfel de investiții conexe de care dvs vorbiți, despre pensiuni care vor fi dezvoltate în zonă, despre trasee și așa mai departe, credeți-mă, este un proiect care nu poate fi pus în practică în condițiile actuale ale județului Caraș-Severin. Am vrut să vă aduc la cunoștință doar faptul că, în acest moment, toți pacienții care necesită internare de la Marila sunt în spitalul orășenesc și primesc tratament în condiții mult mai bune decât la Marila!“

Și pentru că totuși viziunea județului despre noua clădire nu se referă neapărat la trasee, pensiuni și turism, ci la îngrijiri paleative de care să beneficieze, de exemplu, cei cu afecțiuni incurabile, în stadiu terminal, șeful județului l-a întrebat pe Ionuț Popovici: „Sumele pe care CJAS le plătește pentru tratament paleativ, pentru bolnavi cronici, ar fi îndestulătoare dacă această unitate spitalicească ar putea concentra în această zonă 300, 400 de pacienți, poate că nu numai din județul Caraș-Severin, ci din partea de vest a României? Știind că este o mare lipsă de sanatorii în România, credeți că 300-400 de pacienți tratați sau găzduiți în această clădire ar fi un beneficiu din punct de vedere al sumelor care ar intra de la Ministerul Sănătății pentru Spitalul Orășenesc Oravița?“

Popovici a evitat însă un răspuns direct, explicând: „Pachetul de servicii medicale decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate s-a extins din acest an și cuprinde și servicii paleative. Însă în acest moment, niciun prestator de servicii medicale partener al CAS, prestator public, nu prestează astfel de servicii. Este o chestiune de viitor. Dar aici, cum să vă spun, noi suntem finanțatorii sistemului de sănătate al județului, nu putem obliga unitățile spitalicești să aibă o politică proprie. Au manageri cu contract de management, ei trebuie să găsească soluții, noi doar finanțăm. Și da, dacă există solicitări, cu siguranță CAS va deconta aceste servicii paleative care din păcate am prefera să nu existe.“

Cu toată pledoaria anti-Marila a lui Popovici proiectul a trecut, culmea, cu unanimitate de voturi. „Oravița mai trebuie să mai facă o hotărâre de consiliu și efectiv să evidențieze clar care este obiectivul și să intrăm într-o asociere, a completat Romeo Dunca, ulterior ședinței. După care vom căuta o soluție de finanțare. Costurile estimate din lucrarea făcută de către CNI sunt undeva la 7 milioane de lei. Am văzut că sunt prevăzute acolo sute, mii de transporturi de evacuare a molozului pe o distanță mare. Există o variantă, s-ar putea să punem acest moloz pe drumul județean Marila-Steierdorf, Anina, care e de 7 km, și am putea să-l înălțăm un pic, după care să venim cu niște piatră și să punem un strat de asfalt acolo. Deci practic cheltuielile ar scădea foarte mult, cu atât mai mult cu cât este vorba de foarte mult fier, armătură care e conținută în ziduri și în fundații, care iar poate să fie o sursă de venit. Și să scoatem undeva această lucrare la licitație la o sumă mai exactă pe care o vom ști după ce vom analiza acest lucru, urmând să luăm un credit sau vedem ce rectificări vor fi, și să scoatem la licitație demolarea sanatoriului Marila în întregime. Și vom face altul nou, care practic va arăta la fel. Se păstrează documentația, asta este soluția, păstrarea volumetriei, păstrarea arhitecturii. Și să facem un spital nou, cu 500 de locuri, care, așa cum a spus și dl Ionuț Popovici, poate să fie o sursă de venit în varianta în care tratamentul pacienților, tratamentul paleativ e bine plătit de către Casă.“

JCS-A.M.