Caraş-Severin, Romania

TURNU RUIENI – Președintele Consiliului Județean (CJ), Romeo Dunca, vrea construirea unui punct Salvamont pe Muntele Mic, pe un teren pe care l-a identificat personal deasupra Pensiunii Mioara. Primarul din Turnu Ruieni, Cosmin Belci, propune o alternativă!

Parcela respectivă este perfectă pentru asta întrucât punctul Salvamont trebuie să aibă cabinet de prim ajutor, garaj pentru vehiculele din dotare și camere de locuit, să fie în apropierea căii de acces și aproape de un loc unde un elicopter medical să poată ateriza în siguranță și fără să deranjeze. Numai că, de aproximativ șase sezoane, salvatorii montani folosesc un container „provizoriu” care stă tot anul pe platoul muntelui, în timp ce angajații Salvamont locuiesc cu chirie la o persoană particulară, CJ plătind timp de 15 ani chirie cât pentru ridicarea unei construcții noi.

Conform lui Dunca, terenul pe care l-a identificat este o concesiune veche a Primăriei Turnu Ruieni, se pare neonorată de către concesionar. Și nu este singura locație de pe Muntele Mic în această situație. „Pe munte sunt multe locații pentru care au fost încheiate contracte de concesiune, unele chiar în urmă cu 20 de ani, dar majoritatea nu au fost respectate. Fie sumele modice de plată către primărie nu au fost onorate, fie nu s-au edificat construcțiile pentru care au fost alocate, fie s-au turnat betoane neregăsite în proiecte sau aprobări”, declară președintele CJ, adăugând că primarul Cosmin Belci se opune transferării către Salvamont a terenului de deasupra Pensiunii Mioara. Lucru foarte necesar deoarece formația de pe Muntele Mic e cea mai afectată din județ de lipsa unui spațiu adecvat.

De notat că pe Muntele Mic au loc cele mai multe accidente atât în sezonul de schi, cât și în celelalte anotimpuri. „Angajații Salvamont au fost trimiși la plimbare atunci când au făcut antecamera la domnul primar. Deși am insistat să vedem contractul, nu am reușit, atât Zake Rădoi cât și Coco Galescu au cerut lămuriri, cele primite nefiind pertinente. Încercările dlui primar, de a găsi alte locații neadaptate scopului urmărit, nu vor rezolva situația. Îl rog și pe această cale să aloce terenul respectiv pentru acest scop. Îi reamintesc că, acum trei sau patru săptămâni, aveam o întâlnire programată și domnul primar era în stațiune, l-am așteptat personal la locul respectiv, împreună cu Coco Galescu, însă întâlnirea nu a mai avut loc”, încheie Romeo Dunca.

Suma necesară pentru realizarea acestei investiții este de aproximativ un milion de lei. Dunca dă asigurări că banii vor fi găsiți și nu vor fi risipiți construind la întâmplare. În ultimul an, Salvamont a devenit serviciu independent, a fost acreditat și a primit investiții în vehicule noi, ceea ce în ultimii zece ani nu s-a mai făcut. Dunca a promis că va rezolva și spațiul de lucru și cel locativ al Salvamont, lucru pe care-l vrea realizat cu acordul consilierilor din CJ.

Întrebat în legătură cu acest aspect, primarul Cosmin Belci ne-a explicat că pentru terenul în cauză a fost emisă o autorizație de construcție, fiind deja ridicată o fundație. Motiv pentru care se arată deschis la dialog, propunând alocarea către Salvamont a unei suprafețe alături de cea solicitată de președintele CJ. „Pe munte sunt 1.800 de hectare. Se poate găsi teren cu 50 de metri mai la dreapta sau la stânga, mai sus sau mai jos. Sunt deschis la dialog pentru mutarea suprafeței solicitate de dl Dunca pentru că nu poți intra în litigiu cu un cetățean”, ne-a declarat primarul din Turnu Ruieni.

JCS-Ionel Ivașcu