Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Consilierii județeni au aprobat diferențierea cofinanțării pe care aparținătorii o plătesc pentru servicii.

Trei puncte de pe ordinea de zi a ședinței din luna februarie a Consiliului Județean au făcut referire la calculul costului mediu pe beneficiarii aparținând celor trei categorii – dependenți, parțial dependenți și independenți – de cetățeni din cele trei centre dedicate persoanelor vârstnice de la Reșița, Caransebeș și Sacu.

„S-a modificat metodologia de calcul, în costul mediu pe beneficiar a fost inclusă și salarizarea (aparținătorilor – n.r.), care nu se lua în calcul până acum. Din acest motiv a crescut costul mediu. Dacă anul trecut o medie era undeva în jurul sumei de 1.200 de lei, azi costul mediu la nivelul centrelor pentru persoane vârstnice este între 2.400 și 2.700 (cazul centrului de la Reșița), cu mici fluctuații în funcție de beneficiar și gradul său de dependență“, a explicat președintele CJ Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.

Ca urmare a modificărilor apărute în metodologia de calcul, centrele au trebuit să o pună în aplicare la calculul costului mediu. Pentru a nu pierde beneficiari din cauza costului, consilierii județeni au modificat, prin hotărâre, plafoanele în funcție de care susținătorii beneficiarilor plăteau contribuția. „Am modificat acele plafoane tocmai în ideea în care susținătorii să nu plătească o sumă mult mai mare decât în anii trecuți. E evident că, de la caz la caz va exista o fluctuație, însă va fi o creștere, nu foarte mare. Să nu uităm că, față de anul trecut au crescut și salariile, și am ținut cont și de acest lucru când am operat modificarea. Asigur susținătorii persoanelor vârstnice că, deși costul mediu s-a modificat substanțial, aportul pe care dumnealor trebuie să îl plătească nu crește foarte mult. Pe această problemă există însă și o lacună legislativă și am solicitat clarificări în cazul în care apar alte norme. Problema apare la cei care nu își declară veniturile, pentru că nu se încadrează niciunde. Nu vrem să pierdem beneficiarii“, a adăugat Hurduzeu.

Foto: Centrul pentru Persoane Vârstnice Reșița