Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Prima rundă a Diviziei B, Seria I, a Campionatului Național de șah pe echipe masculine a avut loc la finalul săptămânii trecute!

„Echipele ACS Vados Arad 2 și ACS Vados Arad 3 au remizat, 2-2 după patru partide de luptă. Rezultatul este evident favorabil clubului Muncitoresc Reșița, care în prima rundă a întâlnit CS Talbot Reșița. Victoria clară cu 4-0 a instalat-o în fruntea clasamentului provizoriu. Meciul C.S. Gloria Reșița – CS Lipova a fost amânat la cererea echipei oaspete, pentru începutul lunii septembrie. Revenind la meciul CS Muncitoresc Reșița – CS Talbot Reșița, deși ambele echipe aveau mai multe indisponibilități, meciul s-a desfășurat cu multă ambiție, la un nivel tehnic ridicat. De la CS Muncitoresc au lipsit Suciu și Pădurean, iar CS Talbot nu s-a putut baza pe Stroescu, Vuița și Calomfirescu. La masa 1, Tunaru Alexandru a dovedit încă o dată de ce este un candidat de maestru extrem de periculos. Maniera clară în care l-a învins pe Chițibea Horia Luș (categoria I) cu un joc complicat, cu invadarea tăcută a poziției adversarului, câștigarea a doi pioni, scoaterea afară din joc a damei negre și apoi atac decisiv de mat a sugerat stilul unei anaconde. La masa a doua, marea speranță a șahului juvenil cărășean, Tamaș Christian Arrydan, a abordat foarte calm partida cu Rusulescu Iosif. Fără să aibă complexe legate de tânărul adversar, Ioța a aborbat cu mult curaj întâlnirea, pornind un atac pe flancul regelui. Chris a parat cu calm mutările albului, a schimbat puternicul nebun de câmpuri albe, apoi a preluat elegant inițiativa. Sub presiune, Rusulescu a gafat, interpunând dama în fața turnului și pierzând imediat o piesă și astfel și partida. La masa 3, veteranul Crăciun Marin a ales o variantă mai pasivă de joc și a dat o serie de tempouri d6, d5, g6, g5, permițând lui Korcsek să declanșeze un asalt la f4, f5, fxe6 Ng6. Negrul a încercat să mai opună rezistență printr-un atac cu dama și turnul, dar în fața deschiderii decisive a tuturor liniilor de atac și a matului imparabil, Marin a cedat elegant. Cea mai echilibrată partidă a fost între juniorii Stîngu Alin și Boșcu Tudor. Cu albele, Tudor a preluat imediat inițiativa, concretizată în presiunea exercitată pe diagonala h1-a8. Cu calm, Alin a blocat-o și a contracarat avantajul de spațiu și dezvoltare al negrului, iar la momentul oportun a schimbat caii la e5, dublând astfel pionii albului. Cu coloana <<d>> în stăpînirea negrului, albul trebuia să încerce o spargere a centrului alb de pioni prin f4, f5 fxe6. În schimb, Tudor a încercat să obțină avantaj pe flancul damei, neglijând dezvoltarea figurilor de pe acest flanc. Venirea damei negre la f2 a însemnat avancronica unui mat pe ultima linie, care a pus capăt brusc partidei”, a spus Mihai Bolintiș, președintele Asociației Județene de Șah Caraș-Severin.

La sfârșitul acestei săptămâni urmează, la Reșița, meciurile dintre CS Talbot Reșița – CS Gloria Reșița, CS Muncitorul Reșița – ACS Vados Arad 2, iar la Arad, se vor înfrunta ACS Vados Arad 3 – CS Muncitoresc Reșița.

JCS-Ștefan Moraru