Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Dacă la Reșița viiturile nu mai surprind pe nimeni, în alte părți apele își văd liniștite de… curs. Scriem asta după dialogurile purtate cu primarii mai multor comune aflate în zone din județ, unde anii trecuți apele ieșeau din matcă la ploi mai serioase. Acum însă, apele au trecut fără efecte serioase, cel puțin la nivelul localităților cu ai căror primari am discutat!

Pagubele cele mai însemnate în localitățile în cauză au fost o casă inundată de ape și o porțiune de drum județean „măturată” de viitură. Casa inundată se află la intrarea în Berzovia, în apropierea Drumului Național 58B. Pe o parte a drumului relieful este mai înalt și, la ploi mai însemnate, se formează torenți care se scurg spre localitate. Casa, construită mai demult, se află chiar în bătaia apelor și a fost inundată atât duminică, cât și luni. „Comisia locală a fost la fața locului, s-au făcut evaluări și am făcut adresă către prefectură. În acea casă locuia o femeie cu mai mulți copii, însă s-a relocat la o rudă. Oameni din comunitate s-au arătat dispuși să pună mână de la mână și să-i construiască o altă casă pentru care primăria să aloce un teren. Am găsit o parcelă pe care să o putem concesiona.”, am aflat de la primarul Ion Serafin, conform căruia apele au mai intrat în câteva gospodării fără să fi făcut pagube însemnate.

Drumul județean „măturat” de ape face legătura între Ramna și Valeapai, fiind „făcut praf pe aproximativ șapte kilometri” în exprimarea primăriței Magdalena Ciurea. Luni, apa a intrat în curțile oamenilor și a afectat grădinile, fără însă să fi făcut pagube mari. „Nu sunt case afectate. Pe pârâul Vornic a crescut nivelul apei până la cota de inundații, dar nu au fost probleme pentru că s-a retras repede.”, am aflat de la Magdalena Ciurea.

La Goruia, acolo unde anii trecuți Carașul a făcut ravagii, acum apele au stat cuminți la locul lor. Am reținut asta din declarația primarului Ion Văcărescu, conform căruia totul e sub control. La fel se întâmplă și la Marga, acolo unde, cu fonduri pentru calamități, au fost făcute ziduri de sprijin și îndiguiri ale albiilor pârâurilor Mărguța și Nermeș. Altădată, Mărguța făcea prăpăd când se înfuria. Acum însă… îi trece repede.

La Ticvaniu Mare, pârâurile dau pe dinafară la precipitații de peste 50 l/mp. În zonă au fost ceva revărsări de ape acum două luni, atunci când s-a deplasat la fața locului o comisie a Instituției Prefectului. Ca rezultat, Apele Române intervin în vederea decolmatării albiei pârâului Bărcăș, în zona satului Cârnecea. Asta după ce, mai demult, au fost făcute decolmatări ale albiei pârâului Dognecea, care crea probleme la Secășeni. „Situația e sub control, vom interveni pe câțiva kilometri pe pârâul Bărcăș și apoi nu vom mai avea probleme cu acest pârâu care intra în curțile oamenilor.”, ne-a declarat primarul Ciprian Măceșanu.

La Vărădia, ploile nu numai că n-au făcut pagube, dar chiar sunt așteptate. Asta pentru că, până zilele trecute, nu mai plouase de vreo trei săptămâni. Primarul Dănuț Mușa dă asigurări că albia pârâului din zonă e curățată. La fel și rigolele dintr-o localitate care, dacă ar putea, ar prelua cu bucurie o parte din ploile căzute asupra Reșiței și care primarului Ioan Popa îi fac nopțile albe. Sunt anunțate însă noi precipitații la final de săptămână.

JCS-Ionel Ivașcu

FOTO Arhivă: Sebastian Danciu