Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În capitala județului plouă și cu bani din PNRR: încă 98,47 milioane de lei pentru reabilitarea energetică. Este vorba despre cele nouă proiecte aprobate în ședința de consiliu local de marți, despre care a vorbit la finalul ședinței Claudiu Kiss, city managerul Reșiței!

Prin patru dintre acestea au fost aprobate proiectul tehnic de execuție și indicatorii tehnico-economici actualizați pentru blocurile de pe Bd. Republicii nr. 1, 3, 5 și 9. Conform referatelor de aprobare, investițiile se situează în jurul valorii de 10,6 milioane de lei cu TVA inclus pentru fiecare bloc în parte. Prin celelalte cinci proiecte au fost aprobate devizele generale actualizate aferente DALI-urilor pentru renovarea blocurilor de pe Bd. Revoluția din Decembrie nr. 35, valoare 3,005 milioane de lei cu TVA, Bd. Republicii nr. 2, sc. 1-4, valoare 13,7 milioane de lei cu TVA, Bd. Republicii nr. 4, sc. 1-6, valoare 21,4 milioane de lei cu TVA, Al. Trei Ape nr. 2, sc. 1-3, valoare 10,3 milioane de lei cu TVA, și Al. Țarcului, bl. 1, sc. A-C, valoare 7,56 milioane de lei cu TVA.

„Au trecut prin consiliul local proiectele tehnice. Urmează, în ordine, obținerea autorizației de construire, procedura de licitație și execuția lucrărilor. Estimăm că lucrările vor demara spre sfârșitul anului. Pentru locatari înseamnă un mic deranj pe perioada execuției lucrărilor.”, a declarat Claudiu Kiss, city managerul Reșiței.

Din punct de vedere financiar, pentru asociațiile de proprietari, renovarea nu reprezintă niciun efort. Reșițenii știu că experiențele la acest capitol sunt deopotrivă pozitive și negative, însă speranța city managerului este că cei care vor câștiga licitațiile să gestioneze lucrările eficient.

Claudiu Kiss s-a referit și la ritmul lucrărilor de reabilitare a instituțiilor de învățământ din oraș. Asta deoarece un alt proiect aprobat de consilierii locali vizează reabilitarea energetică a Liceului de Arte „Sabin Păutza”, singura instituție de învățământ din oraș aflată încă în așteptarea reabilitării. Investiția se ridică la 22,6 milioane de lei cu TVA, va fi finanțată prin Programul Regional Vest, iar termenul de finalizare este de 24 de luni.

Continuă lucrările și la Școala Gimnazială nr. 8, la Grădinița „Palatul Fermecat” și la Școala Gimnazială nr. 6. „La Școala nr. 6 ritmul nu este cel mai alert, însă e important că lucrările continuă. La grădiniță acum se lucrează eficient, ceea ce ne dă încredere că lucrările vor fi gata până în luna decembrie. Dacă nu se va reuși asta, primăria riscă să suporte din propriul buzunar lucrările care nu vor fi gata până atunci. Însă eu consider că nu vor fi probleme. La Școala nr. 8 termenul a fost prelungit și estimăm că lucrările se vor finaliza în luna octombrie.”, a încheiat Claudiu Kiss.

JCS-Ionel Ivașcu