Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Dacă de unele afecţiuni chiar că n-am mai auzit de mult, de cele psihice auzim din ce în ce mai des!

De obicei, o ştire relatează despre ceva care s-a întâmplat, dar sunt şi situaţii în care poate fi consemnat faptul că un lucru nu a mai avut loc, într-un spaţiu sau interval de timp anume. De pildă, în judeţ nu s-a mai înregistrat de mult vreun caz de toxiinfecţie alimentară, situaţie care ar fi de dorit să rămână şi în viitor neschimbată. Acest indicator apare „zero“ atât în Raportul de activitate pe anul 2022 al Direcţiei judeţene de Sănătate Publică, cât şi în primul Buletin Informativ al Centrului Naţional de Statistică în Sănătate Publică (CNSSP), care prezintă date privind incidenţa bolilor infecţioase şi parazitare declarabile depistate în trimestrul I al acestuia an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Tot „zero“ e trecut în dreptul ambelor perioade şi în ceea ce priveşte cazurile de: angină cu streptococi, dizenterie, erizipel, leptospiroză, parotidită epidemică, rubeolă, rujeolă, tetanos şi tuse convulsivă.

Au scăzut cazurile de boală diareică acută de la 51 la 1, de scarlatină de la 1 la 0, în timp ce faţă de niciun caz în primul trimestru din 2022, în aceeaşi perioadă a acestui an a fost înregistrat 1 caz de meningită cerebrospinală şi 2 de hepatită virală. Numărul cazurilor de varicelă a crescut de la 130 la 162, relativ puţin în condiţiile în care în judeţele limitrofe numărul de cazuri a crescut de la 77 la 502 în Hunedoara, de la 60 la 613 în Mehedinţi sau de la 47 la 807 în Timiş. Alte date comparative ne sunt prezentate de CNSSP în cel de-al doilea Buletin Informativ, dedicat „Principalilor indicatori au cunoşterii stării de sănătate“, din care amintim doar câteva.

Astfel, au scăzut uşor în Caraş-Severin: incidenţa tuberculozei (de la 40 la 37 cazuri), cancerului (134-110), diabetului zaharat (732-530) şi numărul copiilor cu malnutriţie proteino-calorică (1-0). A crescut, în schimb, numărul bolnavilor psihic (56-73), tendinţă înregistrată şi la nivel naţional, unde numărul de cazuri noi a crescut de la 12.231 la 18.964.

Nu în cele din urmă, documentul mai consemnează, la nivelul judeţului, o scădere a numărului femeilor gravide, de la 173 la 138 şi o creştere a numărului de întreruperi a cursului sarcinii, de la 132 la 159 (din care de la 73 la 81 al celor efectuate la cerere şi de la 59 la 78 al avorturilor incomplete).

JCS-Walter Fleck