Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Afirmația îi aparține CEO-ului Hidroelectrica, Borbely Karoly, și a fost făcută la Reșița în prezența premierului Marcel Ciolacu!

Aflat vineri în județ, pentru o scurtă vizită pe al cărei traseu figurau Oțelu Roșu, Reșița și Zorlențu Mare, premierul României, Marcel Ciolacu, a zăbovit pentru circa o oră în Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice din Reșița. Primirea acestuia, a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, și a suitei lor a avut loc în Secția Mecanică Grea, unde CEO-ul (președintele Directoratului) Hidroelectrica, Borbely Karoly, a prezentat oaspeților câteva repere ale unor hidroagregate, aduse de la Porțile de Fier și aflate în lucru. De altfel, prezența premierului în UCMH a și fost descrisă drept „vizită de lucru“, caracter pe care pe care și l-a păstrat, aproape integral, ținând cont de actualul context electoral.

„Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie a acestei țări, investește în UCMH și dă o speranță oamenilor și activității pe care o desfășoară. Reindustrializarea României începe, astăzi, aici!“, a spus Borbely, salutându-i pe vizitatori. La rându-i, premierul și-a manifestat și el optimismul. „Nu cred că există o mândrie mai mare pentru un prim-ministru decât să vină în cea mai veche unitate industrială, cu un istoric de peste 250 de ani. După 13 ani de insolvență, avem stabilitate și putem vorbi și de un viitor. Hidroelectrica este capital românesc 100% și capitalul românesc, de fapt, salvează o fabrică cu o perspectivă de, iarăși, sute de ani!“, a precizat Marcel Ciolacu.

Înainte de a ajunge vineri la Reșița, prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, însoțiți de alte oficialități, au vizitat combinatul de la Oțelu Roșu, a cărui activitate urmează a fi revitalizată de una dintre firmele constructorului de autostrăzi Dorinel Umbrărescu. „Ce am văzut acolo, împreună cu dl Grindeanu? N-am crezut că ceea ce vedeam la televizor timp de 30 de ani, cum se taie fabricile și se aruncă la fier vechi, este atât de real! Asta s-a întâmplat la Oțelu Roșu!“, a spus, cu vădită indignare, premierul. În opinia acestuia, macroeconomic vorbind, lucrurile trebuie să se schimbe, în esență, astfel: „Am avut o țară, 30 de ani, care a avut o creștere economică pe consum, fiindcă suntem foarte mulți și avem o țară mare și toată lumea a găsit  de cuviință să vândă la noi și noi să consumăm. Am tăiat fabricile și uzinele. Avem de doi ani o creștere economică pe investiții iar peste câțiva ani trebuie să avem o creștere economică pe producție. Numai redeschizând și implicând Statul român, cu ajutoare de stat și căutat soluții, fără să ascund că îmi doresc cât mai mult capital român, altă soluție nu avem!“

Perspectivele Uzinei de Construcții Mașini Hidroenergetice (UCMH), pentru care vizita primului ministru a reprezentat și un prim contact oficial cu publicul larg (e drept, mediat de presă), au fost prezentate în rezumat de președintele Directoratului Hidroelectrica, Borbely Karoly. „Am stabilit și finalizat bugetul de investiții pe care îl vom implementa în această companie, este vorba despre mai mult de 1 miliard de lei, din care puțin peste 500 de milioane sunt destinate lucrărilor pe care le vom da spre execuție UCMH, iar cealaltă parte a sumei face parte dintr-un buget de investiții în oameni, în echipamente, în modernizare. Pentru că este vital ca UCMH să funcționeze perfect în cadrul grupului Hidroelectrica, efectuând lucrări de mentenanță, retehnologizare și modernizare!“, a precizat acesta.

Reamintim, preluarea afacerii UCM Reșița SA (în insolvență din 2011, actualmente în reorganizare) și înființarea UCMH Reșița SRL au fost aprobate de acționarii Hidroelectrica în 22 ianuarie 2024.

JCS-Walter Fleck