Caraş-Severin, Romania

HERCULANE – Autori, cei de la CS Alternative din Timișoara și Salvamont Caraș-Severin, în cadrul unui proiect extrem de ambițios care vizează traseele de alpinism clasic din zona „Amfiteatru“!

Acolo, potrivit șefului Salvamont Caraș-Severin, Coco Galescu, primele trasee de alpinism au fost amenajate cu aproximativ 50 de ani în urmă, ani care se văd acum peste asigurările, respectiv pitoanele, de pe traseu, ajunse într-o stare care ar fi putut genera riscuri foarte mari pentru turişti. Pe lângă scopul de a pune în siguranța traseele, se are în vedere și revigorarea trusimului de aventură, pentru care stațiunea Băile Herculane era și este renumită. „Pe acești pereți verticali de calcar s-au desfășurat în trecut foarte multe competiții de importanță națională și se dorește acum revigorarea și dezvoltarea turismului de aventură în stațiune. Dincolo de importanța propriu-zisă a acestui proiect, ne dorim să aducem un elogiu primilor alpiniști bănățeni care și-au sacrificat în mod gratuit timpul și energia ca să construiască o infrastructură alpină, fără de care nu se putea vorbi de performanță în alpinismul bănățean și național!“, a precizat Galescu.

Timișorenii de la CS Alternative spun că prin acest proiect vor să redea comunității plăcerea cățărării pe mai multe lungimi de coardă și să aducă din nou la viață unul dintre locurile emblematice pentru alpinism și escaladă din Valea Cernei. „Am ales traseul cel mai emblematic pentru această zonă: Fisura Diavolului. Echipa de reamenajare a fost formată din Andrei Simu (Mardale), Raul Igrișan, Coco Galescu, Bogdan Mătăsaru și Adrian Lăncrănjan (Negru). Nu am scos asigurările vechi (pitoane , corniere, pene de lemn) din perete, ele fiind o parte vie din istoria acestui traseu, dar am amplasat asigurări solide pe toate lungimile, astfel încât traseul să poată fi parcurs în condiții de siguranță.“, au precizat și cei de la CS Alternative.

Nu e primul traseu refăcut de timișoreni, în toamna trecută aceștia reamenajând „Hornul cu trandafiri“, și nici ultimul, pentru că urmează și altele din zonele „Peretele Șoimilor“ și „Amfiteatru“.

JCS-R.M.

FOTO: CS Alternative