Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – … în urma controalelor efectuate în trafic de echipele mixte RAR-Poliţie Rutieră în primul semestru!

În urma controalelor mixte desfășurate de Registrul Auto Român (RAR) și Poliția Rutieră pe şoselele judeţului au fost aplicate, în primul trimestru al acestui an, 346 amenzi contravenţionale şi au fost retrase 201 de certificate de înmatriculare. În condiţiile în care, după cum specifică un comunicat al RAR, numărul vehiculelor verificate în trafic a fost de 647, rezultă că 53% dintre conducători au fost amendaţi, iar 31% au rămas (eventual şi) fără taloane.

Iată alte câteva date relevante: 53,33% dintre vehicule prezentau neconformităţi tehnice sau legate de acte, 12,21% prezentau un pericol iminent de accident, în 4,84% din cazuri au fost constatate deficienţe din sfera poluării şi 2% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

Comunicatul RAR atrage atenţia că „rezultatele controalelor desfăşurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni“. Întru totul de acord, în condiţiile în care 647 de autovehicule nu pot reprezenta un „eşantion reprezentativ” pentru vastul parc auto al judeţului care, doar la capitolul autoturisme second-hand nou înmatriculate, s-a îmbogăţit în acelaşi prim semestru cu 2.326 de unităţi.

La nivel naţional, au fost verificate în trafic din punct de vedere tehnic, în aceeaşi perioadă, 44.472 de vehicule, 44,16% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase. Cele mai multe neconformități au fost constatate la: instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,54%); emisiile poluante (22,1%); punți, jante, anvelope și suspensie (13,04%); vizibilitate (12,81%); șasiu și elemente atașate șasiului (11,08%); neconformități la sistemul de frânare (5,57%); probleme la sistemul de direcţie (1,9%), iar aproximativ 2,6% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică.

Totalul sancţiunilor aplicate a fost de 14.354, numărul certificatelor de înmatriculare retrase de 12.362, fiind imobilizate 194 de vehicule, iar 260 ITP-uri anulate.

JCS-Walter Fleck